Spanje: vraag naar biologische mango's en avocado's blijft stijgen

"Op dit moment zijn we bezig met de oogst van groene biologische avocado's als de Bacon en Fuerte. We verwachten met 15 november te beginnen met de oogst van biologische Hass-avocado's, wat ons belangrijkste product is. We verwachten een hogere opbrengst per hectare en goede maten. De reden daarvoor is de warme lente, die een positieve invloed had op de bloeiperiode. Ook zijn de temperaturen sindsdien stabiel gebleven", zegt Pepe Álvarez. Álvarez is een biologische mango- en avocadoteler in Granada. Daarnaast zit hij in de raad van bestuur van het coöperatie Bio Procam in Motril.Pepe Álvarez heeft een areaal van 200 hectare voor de teelt van biologische avocado's. De teelt van dit product is anders dan bij conventionele avocado's. "Het is moeilijker, omdat we geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Ook duurde het even voordat we de juiste natuurlijke meststoffen hadden gevonden. Hierdoor zijn de productiekosten hoger. Voor volgend jaar breiden we ons areaal uit met 30 hectare."Sterke groei in de consumptie van biologische tropische AGF
Volgens Álvarez neemt de consumptie van biologische avocado's ieder jaar toe ondanks dat een biologische avocado ongeveer 50 tot 70 eurocent duurder is dan een conventionele avocado.

"De toenemende consumptie van biologische mango's en avocado's op de wereldmarkt komt door de veelzijdigheid van deze producten in de keuken. Ook komt het door hun smaak, hun voedingswaardes en het feit dat de consument zich vandaag de dag meer bewust is van gezonde voeding."

Bio Procam exporteert zijn biologische mango's en avocado's naar markten als Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, de VS en Canada.

"Zwitserland is een kleine markt, die echter een grote vraag naar biologische producten heeft. Spanje verrast ons, wat dat betreft. Toen Procam zo'n acht jaar geleden met de productie en vermarkting van biologische producten begon, werd bijna alles geëxporteerd naar Europese markten. In de laatste vier jaar is de vraag in Spanje echter geleidelijk toegenomen en is de Spaanse markt nu goed voor 10% van onze omzet," licht Álvarez toe."Die toename was vooral goed te zien in Barcelona, Madrid en Baskenland. Er worden daar steeds meer moderne retailketens met een voorkeur voor biologische producten actief." 

Er zijn wat zorgen binnen de biologische sector voor het risico op overproductie op de middellange termijn. Pepe Álvarez denkt echter dat dit niet echt een probleem gaat zijn voor tropische producten. "De productie van biologische groenten neemt het snelst toe. De aanplanting van mango's en avocado's vindt veel geleidelijker plaats wegens de moeilijkheden die hierbij komen kijken."De biologische Keitt-mango
Pepe Álvarez heeft zich gespecialiseerd in de Keitt-variëteit. Er is voor deze mangosoort een gat in de markt, wat te maken heeft met de mango-variëteit die in Spanje het meest wordt geplant. "De meeste telers in Malaga produceren Osteen-mango's. De seizoenspiek voor deze soort vindt plaats in september en oktober. Hiermee vermijden Spaanse telers het risico op hagel of vorst in de maanden daarna. De Keitt wordt echter in november geproduceerd. Dat geeft meer risico, maar de markt is dan ook veel minder verzadigd. De Keitt is een erg zoete mango, die heel makkelijk te behandelen is."


Voor meer informatie:
Pepe Álvarez
Bio Procam S.C.A.
M: +34 615686029
T: +34 958600306
Ctra. Almería km. 1,6-
Motril (Granada). Spain
pepe.alvarez.moyano@gmail.com
www.procamsca.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven