Rassenproef biologische spelt 2015-2016

De afgelopen jaren neemt de belangstelling voor bakspelt fors toe. Voor biologische spelt is de vraag redelijk stabiel gebleven. In 2015-2016 is voor de tweede keer op rij het rassenaanbod van biologische spelt getest. Er is onderzoek gedaan naar het aanbod van rassen voor de biologische teelt. Verschillende zaadhuizen hebben zaden aangeleverd.

Groeiomstandigheden 2016

De zeer natte groeiomstandigheden in de eerste helft van 2016 zorgden voor een slecht groeiklimaat voor de graanteelt. De opbrengsten in deze rassenproef biologische spelt waren gemiddeld dan ook lager met een gemiddelde opbrengst van 4,8 ton per hectare.

Het rassenaanbod is divers en de rassenproeven in 2014-2015 en 2015-2016 bevestigen grotendeels de opdeling in 'oude' en 'nieuwe' type rassen. Oudere types zoals Oberkulmer rotkorn en Ebners rotkorn zijn gevoelig voor onder andere gele roest en zijn beperkt in opbrengsten. Deze schommelen tussen de 3 à 5 ton per hectare ongepeld. Titan lijkt in deze categorie een positieve uitschieter. Rassen van de nieuwe types zoals Frankenkorn, Epanis, Serenité en Zollernspelz combineerden een lagere ziektegevoeligheid met een hoog opbrengstpotentieel. De opbrengsten van deze rassen lagen tussen de 5 à 7 ton per hectare ongepeld.

Praktijkgids biologische spelt
Verslag rassenproef 2014-2015

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven