Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Areaal landbouwgrond 300 duizend ha

Roemenië: enorme groeispurt voor biologische landbouw

Sinds 2010 is er sprake van een versnelde groei binnen de biologische sector in Roemenië. De oppervlakte van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de biologische landbouw steeg met 60 procent van 182.000 tot ruim 300.000 hectare. Ook het aantal bedrijven in deze sector nam toe van 3155 naar 26.736 exploitanten. Mogelijkheden voor uitbreiding zijn er in overvloed, want de huidige verbouwing van biologische granen, groenten, fruit en wijnbouw is slechts 1 procent van de totale gebruikte landbouwgrond.



De knelpunten waar deze sector nog mee kampt is de ongestructureerde binnenlandse markt, waardoor vraag en aanbod niet makkelijk kunnen worden gekwantificeerd. De verhouding tussen producent en consument wordt nu door de retailbedrijven uitgevoerd. Hier ligt in ieder geval een kans voor de tussenhandel.

De verhouding tussen import en export van de biologische producten zal moeten worden gecorrigeerd. Volgens het Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (MDRAP) wordt circa 80 procent van de Roemeense biologische producten in de vorm van grondstoffen geëxporteerd naar de landen Duitsland, Oostenrijk, Italië, Nederland, Zwitserland en Denemarken. Tegelijkertijd importeert Roemenië biologische groenten en fruit om de eigen markt te voorzien.

Een volledig uit balans zijnde situatie die om maatregelen vraagt. Volgens Andreea Mihai van Carrefour staat de markt voor gecertificeerde groenten en fruit nog in de kinderschoenen en ontbreekt het aan kennis over deze specifieke markt. Daarbuiten spelen ook de klimatologische omstandigheden een rol dat men op overheidsniveau financieel wil stimuleren door onder andere kassenbouw en irrigatie te bevorderen. Daarnaast zal het assortiment moeten worden uitgebreid en zal de certificering een grotere aandacht moeten krijgen. Weliswaar heeft de Roemeense regering een richtlijn uitgevaardigd dat minimaal 51 procent van de versproducten op de lokale c.q. nationale markt moet worden betrokken, maar dat is een wassen neus als de producenten niet aan de vraag kunnen voldoen door de reeds genoemde knelpunten. Omdat de huidige regering nalaat om deze problemen aan te pakken, hebben de retailers zelf het heft in handen genomen en ontwikkelen samenwerkingsverbanden tussen producenten en heeft Lidl samen met de Universiteit van Landbouwwetenschappen en Diergeneeskunde in Boekarest een programma ontwikkeld dat business expertise genereert aan de producenten zodat zij kennis krijgen van de wijze waarop zij hun bedrijf beter op de marktomstandigheden kunnen afstemmen.

In ieder geval vormt deze deelmarkt een grote uitdaging voor de Nederlandse bedrijven die op dit terrein actief zijn. Een reden om de Romanian Business Day te bezoeken op 24 november aanstaande in het Gelredome in Arnhem waar de DRN Taskforce Agriculture Romania prominent aanwezig zal zijn. Voorts kent vrijwel geen sector zoveel raakvlakken met andere sectoren zoals onder andere de sectoren, water, transport, IT en een zeer groot aantal toeleveranciers zoals landbouwmachines, irrigatie, kassenbouwers, specialisten voor landbouwfinanciering, zaden, research and development en dergelijke.

Voor meer informatie: www.dutchromaniannetwork.nl

Bron: Dutch Romanian Network
Publicatiedatum: