"De Natuurweide: "Stop met verplichte Kringloopwijzer"

"Vrijstelling van fosfaatrechten nodig"

Op de Herfstledenvergadering van de Natuurweide is uitgebreid gediscussieerd over het uitstel van de invoering van de fosfaatrechten en over het nut van de Kringloopwijzer om de fosfaatproductie te monitoren.

De Natuurweide vindt dat de biologische melkveehouderijsector in het geheel uitgezonderd moet worden van de invoering van fosfaatrechten omdat biologische melkveehouderij niet bijdraagt aan het doorbreken van het fosfaatplafond. Bio- melkveebedrijven voldoen aan de EU-normen die gecontroleerd worden door SKAL. Door de grondgebonden manier van melkproductie heeft de biologische melkveehouderij zelfs nog een half miljoen kilogram aan latente ruimte en die wil de Natuurweide gebruiken voor ontwikkeling van de biologisch bedrijven en om de omschakelaars van 2 juli 2015 op weg te helpen.

Ook de Kringloopwijzer vindt de Natuurweide geen goed monitoringinstrument. De aannames in dit instrument zijn namelijk gebaseerd op de gangbare melkveehouderij praktijk. Een biologische bedrijfsvoering is veel minder intensief en zijn de gehaltes aan stikstof en fosfaat in voer en mest lager waardoor de uitkomsten van de Kringloopwijzer geen recht doen aan de werkelijkheid op een biologisch melkveebedrijf.

De Natuurweide zal deze standpunten actief overbrengen aan de landelijke politiek en heeft plannen om hierover ook rechtstreeks met relevante instanties in Brussel te communiceren.

Voor meer informatie:
Gerben Braakman
Vereniging de Natuurweide
gerbenbraakman@denatuurweide.nl
www.denatuurweide.nl
06-36251514
 
Teunis Jacob Slob
tjslob@solcon.nl
06-24139826

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven