Biologische sector in gesprek met staatssecretaris Van Dam

"Meer grond nodig om omschakeling in Nederland te faciliteren"

Tholen –Gisteren had een drietal afgevaardigden uit de biologische sector een kennismakingsgesprek met staatssecretaris Van Dam. Tijdens een informeel samenzijn spraken Bavo van den Idsert (directeur van Bionext), Jan Jaap Jantjes (voorzitter van Biohuis) en Jan Groen (voorzitter van BioNederland) over de toekomst van de biologische sector en over de belemmeringen die de sector ervaart. Bavo: "De lage beschikbaarheid van grond in combinatie met de hoge grondprijs maakt dat Nederland ver achterblijft in de omschakeling, terwijl de vraag naar biologische producten in zeven jaar tijd is verdubbeld naar 1,25 miljard euro. Ook op het gebied van groen onderwijs is nog veel winst te behalen. Gelukkig maakt Van Dam er echt werk van om beleidskaders neer te zetten die duurzaamheid, en dus ook biologisch, stimuleren. Het was een positief gesprek."Biologische sector in gesprek met staatssecretaris Van Dam over de toekomst van biologisch. V.l.n.r.: Jan Jaap Jantjes (Biohuis), Bavo van den Idsert (Bionext), Martijn van Dam (staatssecretaris) & Jan Groen (BioNederland).

Betere integratie biologisch en onderwijs

"Na ons gesprek met de staatssecretaris heeft Van Dam met onderwijsinstanties de Ontwikkelagenda Onderwijs ondertekend. Het groene onderwijs gaat met deze agenda sterker inspelen op de internationaal veranderende markt, zoals de toenemende vraag naar voeding die natuurlijker en diervriendelijker geproduceerd is. Zelf gaan we in gesprek met groene onderwijsinstellingen om biologisch ook een prominentere plek te geven in de lesprogramma's. Het is voor de toekomst van groot belang om binnen het reguliere groene onderwijs de bekendheid met biologische landbouw te vergroten voor de nieuwe generatie boeren", vertelt Bavo.

Vrijstelling voor bio in fosfaatregeling

Aan de boerenkant leeft het fosfaatdebat momenteel erg sterk. De biologische sector neemt daarin stelling. "Met name Biohuis voert een stevige lobby om ervoor te zorgen dat de biologische landbouw wordt uitgesloten van de fosfaatregeling", vervolgt Bavo. "Er is in de politiek veel draagvlak om biologisch daarin te ontzien. Zij heeft immers het probleem ook niet veroorzaakt. Wat er in de reguliere melkveehouderij is gebeurd na het opheffen van het melkquotum, hoort niet op het conto van de biologische sector te worden geschreven. Bovendien pleit Biohuis voor een aantal schrijnende gevallen rond de peildatum van 1 juli 2015 en een behoud van de mogelijkheid om binnen de extensieve biologische veehouderij beperkt te kunnen groeien in het aantal dieren."

Lage beschikbaarheid grond belemmert omschakeling

Verreweg het belangrijkste thema dat ter sprake kwam, is de beschikbaarheid van grond. "De biologische sector bepleit dat bioboeren meer kansen krijgen bij de pacht van vrijkomende gronden van terreinbeherende organisaties, zoals Staatsbosbeheer. Omdat de grondprijzen in Nederland buitengewoon hoog zijn en de grond zelf ook schaars is, blijft Nederland in verhouding tot andere Europese landen ver achter in de omschakeling. Daar moet echt verandering in komen."

Voor meer informatie:
Bavo van den Idsert
van.den.idsert@bionext.nl
www.bionext.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.