Peter en Nettie van Herwijnen:

"We verwachten dat de markt voor bio-paddenstoelen op termijn gaat groeien"

Tholen - Sinds dit jaar teelt Van Herwijnen Paddenstoelen uit Kerkdriel naast het gangbare pakket ook biologische paddenstoelen. "Voor de lange termijn verwachten we dat de markt langzaam naar biologisch zal opschuiven. Daar zijn we met een biokwekerij nu klaar voor", vertelt Peter van Herwijnen, die het bedrijf samen met zijn vrouw Nettie runt. "Conventioneel hoorden we bij de kleinere champignonkwekerijen, maar voor bio hebben we een behoorlijk volume."

De stap naar de biologische teelt was voor Van Herwijnen niet al te groot meer. "Onze teelt was al bijna middelenvrij. We hanteren altijd al de stelregel dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Daarom besproeien we de champignons niet met water en hanteren we een rustig teeltschema, allemaal om de kwaliteit en de houdbaarheid van het product te verbeteren. Die rustige teelt geeft ook nog eens een vaster vruchtvlees en daardoor meer smaak aan de champignons."Naast de bekende witte champignon in al zijn sorteringen teelt Van Herwijnen ook kastanjechampignons en portabella's. "We kennen geen grenzen in wensen van onze afnemers met betrekking tot afwijkende sorteringen, verpakkingen en bijzondere paddenstoelen", vertelt Peter. Uniek aan het bedrijf is dat het witte en bruine paddenstoelen teelt in één cel. "Dat biedt de mogelijkheid om te schakelen op vraag van de afnemers en daarmee te produceren op maat."

De switch naar de biologische teelt is het echtpaar goed bevallen. "We zijn er vast van overtuigd dat de markt hier naartoe gaat. Alle soorten hebben we in de biologische variant beschikbaar. Je hebt met bio-paddenstoelen wat meer klanten nodig, omdat de orders over het algemeen wat kleiner zijn, maar we kunnen klanten in binnen- en buitenland van zowel grote als kleine bestellingen voorzien. Tot nu toe komt de afzet richting de horeca nog niet zo van de grond, maar ook daar zien we voor de toekomst groeipotentie. Natuurlijk heeft het bioproduct een meerprijs. Dat zal altijd zo blijven, omdat de grondstoffen een stuk duurder zijn."Als eerste teler in de Bommelerwaard behaalde Van Herwijnen enkele jaren terug de Fair Produce-certificering. Daar blijft de teler overigens een dubbel gevoel bij houden. "Voor ons is het vanzelfsprekend dat wij onze medewerkers netjes behandelen. In de eerste periode na de certificering merkten we wel dat wij afnemers een streepje voor hadden. Inmiddels is het overgrote deel van de collega's ons gevolgd."

Voor meer informatie:
Peter en Nettie van Herwijnen
Van Herwijnen Champignons
Veersteeg 1
5331 PM Kerkdriel
Tel: 0418-637468
Peter mob: 06-14876369
Nettie mob: 06-11889491
peter.van.herwijnen@hetnet.nl
www.vanherwijnenchampignons.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.