Duurzaam katoen vervangt biologisch?

Katoen staat bekend als 's werelds meest vervuilende gewas, doordat er veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden bij de productie. Ongeveer 17,5 procent van de wereldwijde verkoop van gewasbeschermingsmiddelen gaat naar katoenproductie. Bedrijven zijn daarom steeds meer biologisch katoen gaan gebruiken voor hun producten; katoen waarvoor geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden en waarbij kunstmest vervangen wordt door compost. Dit is goed voor het milieu, maar een probleem is dat het te duur is voor de gemiddelde consument. Biologisch katoen kost 2,00 euro per pond terwijl gewoon katoen 0,56 euro kost per pond. 

Om deze reden doen sommige bedrijven, waaronder enkele bekende modeketens, sinds de laatste negen jaar mee aan het Better Cotton Initiative (BCI), wat geen biologische maar wel duurzame katoen produceert. Telers gebruiken minder gewasbeschermingsmiddelen en water bij de teelt, waardoor de druk op het milieu afneemt. Dit katoen wordt geproduceerd voor lagere prijzen, waardoor meer consumenten het kunnen betalen.

Het aanbod van duurzaam katoen neemt hierdoor toe. In 2015 was 12 procent van de totale katoenproductie duurzaam katoen, terwijl maar 0,5 procent van de totale productie biologisch katoen was.

Enkele feiten

  • Jaarlijks wordt meer dan 27 miljoen ton katoen geproduceerd in meer dan 85 landen
  • Ikea gebruikt 1 procent van het katoen op de wereld
  • Er is ongeveer 3241 liter water nodig voor de productie van 1 t-shirt

Bron: Bloomberg

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.