Gerrie Groot, zuurkoolfabriek G. Kramer & Zn:

"Biologische kool kampt met aantasting koolmotjes"

Tholen - De warme septembermaand zorgde bij zuurkoolfabriek G. Kramer & Zn voor de nodige hoofdbrekens. "We maken de kool in bij een temperatuur van 20 graden. Hierdoor ging de fermentatie heel snel, maar aan de andere kant stroopte de afzet. Gelukkig hebben wij altijd een 'escape' met de productie in blikken. De blikkenlijn hebben we nu al klaar en dat is vrij uniek. Nu is de situatie weer omgeslagen en is er geen houden meer aan. Maar eigenlijk is het altijd rennen en stilstaan in een zuurkoolfabriek", lacht Gerrie Groot.

Vorig jaar vierde de zuurkoolfabriek haar 125-jarig jubileum en inmiddels heeft vijfde generatie Kramer in de persoon van Dirk zijn intrede in het bedrijf gedaan. Gerrie werkt inmiddels alweer 41 jaar voor de familie Kramer. "Wij maken in ons seizoen - van begin augustus tot een paar dagen voor Kerst - 200.000 kilogram zuurkool per dag in. Nederland en België zijn onze belangrijkste afzetmarkten, maar via onze klanten gaat de zuurkool de hele wereld over. Dit jaar had Frankrijk problemen in de koolteelt en daardoor hebben we dit jaar veel zuurkool in bulk naar Frankrijk kunnen verkopen."Jaarlijks geeft de zuurkoolfabriek een vaste prijs af voor het hele seizoen. "Dat was vroeger wel anders, toen waren we afhankelijk van de veilingprijs, maar toen onze retailklanten met vaste prijzen wilden gaan werken, zijn we daarvan afgestapt", vertelt Gerrie. "Voor onze klanten is dat ideaal. Maar voor ons valt een situatie als vorig jaar als we bij moeten kopen en er weinig kool beschikbaar is, niet door te berekenen. Datzelfde geldt nu voor de biologische kool, die kampt met de aantasting van een koolmotje. Maar uiteindelijk lukt het altijd om de vraag van de klanten in te vullen."

Over de toekomst van de zuurkool is Gerrie erg positief. "Vorig jaar werd zuurkool nog uitgeroepen tot superfood van het jaar. Gefermenteerde groenten zijn helemaal in. We maken een gezond en goedkoop product, dus we hebben de tijd mee. Ik heb er vertrouwen in dat de komende 125 jaar een even groot succes gaan worden!"

Voor meer informatie:
G. Kramer & Zonen B.V.
Voorburggracht 141
1722 GC Zuid-Scharwoude
Tel.: (0226) 31 24 26
Fax: (0226) 32 00 93
Gerrie.Groot@gkz.nl 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.