EU verplicht elektronisch certificaat op bio-import

De Europese Commissie heeft nieuwe regelgeving gepubliceerd rond de elektronische certificering van biologische importproducten. De nieuwe aanpak werd gisteren gepresenteerd en gaat over zes maanden in werking.

De nieuwe regels moeten de traceerbaarheid van producten vergroten en potentiële fraude voorkomen. Daarmee komt de Europese Commissie tegemoet aan de wens die de lidstaten in 2011 kenbaar maakten en worden aanbevelingen van een adviesgroep overgenomen. Ook moeten de nieuwe regels de administratieve last van ondernemers en autoriteiten verminderen en betere data leveren over de sector."Ik ben blij met deze modernisering van het systeem voor de monitoring van biologische producten", aldus Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan. "Dit is niet alleen een versimpeling voor de ondernemers en daardoor een stimulans voor de handel, maar het zal ook het vertrouwen in de biologische sector vergroten."

In praktische zin betekenen de nieuwe regels dat de importcertificaten toegevoegd worden aan de Trade Control & Expert System (TRACES). Dit bestaande systeem registreert de bewegingen van voedingsmiddelen binnen de EU. Het systeem is 24/7 toegankelijk en geeft ondernemers en autoriteiten inzicht in de verplaatsingen van de producten.

Nadat de nieuwe regels op 19 april 2017 in werking treden, volgt een overgangstermijn van zes maanden waarin zowel de papieren als de elektronische certificering gebruikt mogen worden. Vanaf 19 oktober 2017 is alleen een elektronisch certificaat geldig bij de import van biologische goederen.

Voor meer informatie: Europese Commissie

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.