Grootste biobased cluster ter wereld

Rotterdam wint prijs voor groenste haven

Tijdens de International Green Shipping Summit 2016 is de Rotterdamse haven verkozen tot Greenest Port of the Year. Deze award is toegekend door de deelnemers en is een blijk van waardering voor de inspanning van iedereen in de Rotterdamse havengemeenschap om de haven te verduurzamen.Rotterdam is Greenest Port of the Year

De International Green Shipping Summit 2016 werd op 17 en 18 oktober in Rotterdam gehouden. Meer dan 200 deelnemers uit de internationale scheepvaartindustrie bezochten het evenement. Andere genomineerden voor de Greenest Port of the Year-award waren Antwerpen, Amsterdam en Hamburg.

Energietransitie is prioriteit in Rotterdam

Het Havenbedrijf ziet de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie als één van de topprioriteiten. De scheepvaart speelt daar een belangrijke rol bij met onder andere de overgang naar schonere brandstoffen en efficiëntere voortstuwing en energieverbruik. De scheepvaartsector en het Havenbedrijf werken overigens al op vele onderdelen samen om hier invulling aan te geven.

's Werelds grootste biobased cluster

Meer in zijn algemeenheid wordt de haven nu nog gedomineerd door olieraffinage, petrochemische industrie, opslag en verbruik van fossiele brandstoffen en energieopwekking met kolen. Dat gaat de komende decennia kantelen. Tegelijkertijd heeft de haven van Rotterdam nu ook al het grootste biobased cluster ter wereld, met een aantal bedrijven dat zich toelegt op de productie van biobrandstoffen en biobased chemie.

In een tijdperk van verandering moet het bestaande voluit ondersteund blijven worden, want dat is nodig om de samenleving draaiende te houden en om bedrijven voldoende rendement te kunnen laten maken om te investeren in innovatie en in nieuwe markten. Dus worden de bestaande, traditionele sectoren in de Rotterdamse haven ondersteund en tegelijkertijd wordt er volop ingezet op nieuwe business, het stimuleren van biobased activiteiten en het ondersteunen van alle mogelijke manieren van innovatie.

Bron: Havenbedrijf Rotterdam

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven