Nieuw label biedt redding aan tienduizenden bloemkolen

In Leeuwarden vragen biologische boeren zaterdag met een manifestatie aandacht voor de mogelijke vernietiging van 60.000 gele bloemkolen. Ze willen dat de tienduizenden kolen die er wat anders uitzien dan normaal worden ingekocht door supermarkten.

Op de manifestatie worden gele bloemkolen verkocht en een kok maakt er gerechten mee zodat mensen kunnen ervaren dat ze net zo smakelijk zijn als gewone bloemkolen.
Door de zon zijn ze geel geworden. Er worden elk jaar tienduizenden bloemkolen doorgedraaid omdat ze niet wit zijn. Voor de boeren is dat het goedkoopst. Ze zouden ze ook naar de voedselbank kunnen brengen, maar de kosten om ze van het land te halen, zijn dan te hoog.

Zonde

Veel consumenten zijn er niet blij mee dat er niets met de bloemkolen gebeurt en ook de boeren vinden het zonde. "Er waren zoveel reacties van verdrietige, maar ook boze consumenten, dat we extra gemotiveerd zijn om er alles aan te doen wat nodig is om de vernietiging van deze mooie bloemkolen te voorkomen."

De boeren willen met de actie bereiken dat de kolen alsnog worden ingekocht en dat mensen het normaler gaan vinden dat bloemkolen niet altijd wit zijn. De kolen die verkleurd zijn, zijn nog goed te eten, meldt Omrop Fryslân.

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven