"Volkert Engelsman: "CETA zet de achterdeur open"

Op dinsdag 18 oktober stemt de Raad van de EU over de goedkeuring van CETA, het handelsverdrag met Canada. Later dit jaar zal het Europees Parlement over CETA stemmen. Ondertussen lopen de onderhandelingen met de VS over TTIP door. Volkert Engelsman, oprichter en directeur van biologische distributeur Eosta, internationaal handelsbedrijf in biologische groente en fruit, neemt stelling tegen beide handelsakkoorden en legt uit waarom. "CETA en TTIP werken het afwentelen van maatschappelijke kosten in de hand.""CETA en TTIP geven transnationale bedrijven de mogelijkheid om overheden aan te klagen die hun milieu of de gezondheid van hun bevolking proberen te beschermen. Het recht van bedrijven om winst te maken wordt dus gesteld boven het recht van overheden om ethische grenzen te bewaken. Dat is totaal onwenselijk. Temeer daar in die winstdefinitie allerlei kosten voor milieu en maatschappij worden afgewenteld".

Engelsman vervolgt: "De handelsakkoorden maken het overheden moeilijker om uitputting van natuurlijk en sociaal kapitaal tegen te houden, terwijl er nu juist een wereldwijde beweging gaande is, ook in de top van het bedrijfsleven, om die verborgen kosten van de voedselproductie mee te nemen in de winstdefinitie van bedrijven. Dat heet True Cost Accounting. TTIP en CETA zijn handelsverdragen van de oude economie, terwijl de nieuwe economie op het punt staat geboren te worden."

CETA en TTIP bevatten ook praktische bepalingen waar Engelsman sterke bezwaren tegen heeft. "In artikel 221 van TTIP staat dat lidstaten het octrooieren van natuurlijke eigenschappen van planten moeten mogelijk maken met wetgeving. Daar zijn wij mordicus tegen. CETA gaat in dat opzicht minder ver, maar bevat een bepaling (artikel 25.2) dat de regulering van biotechnologie de handel zo min mogelijk mag beperken. Daarmee wordt het voorzorgsprincipe ondergraven."

"TTIP wordt na alle protesten even op de lange baan geschoven, maar ondertussen probeert men met CETA de achterdeur al open te zetten voor bedrijven uit de VS. Die kunnen straks via een vestiging in Canada alsnog overheden gaan aanklagen. De nieuwe handelsakkoorden zouden moeten aansturen op meer duurzaamheid, niet op een neerwaartse spiraal. Wat de wereld nu nodig heeft, is een voedselsysteem waarin ecologie en economie samengaan."

Voor meer informatie: www.eosta.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven