Geen footprint maar foodprint

Gemiddelde Nederlander 'gebruikt' 1,6 ha landbouwgrond

Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is in totaal 1,6 hectare
landbouwgrond nodig. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar is. Met een online test van het Voedingscentrum ziet de consument in 15 vragen hoe groot zijn voedselafdruk is. Gebruikers krijgen persoonlijke tips om zijn/haar impact te verlagen. Al in een paar simpele stappen is er veel winst te behalen voor het milieu.De ecologische voetafdruk van de Nederlander bedraagt 5,3 hectare. Ruim een derde (1,6 hectare) daarvan is nodig voor de productie van voeding. Dat is heel wat meer dan er per wereldbewoner beschikbaar is. Als iedereen op aarde zo'n grote voedselafdruk zou hebben, dan zijn er bijna 2 aardbollen nodig om voor iedereen voldoende voedsel te verbouwen. Per wereldbewoner is er 1,8 hectare beschikbaar, waarvan 0,9 hectare voor voedsel. Voor onze voedselproductie is ook veel water nodig: 3.800 liter per dag (32 badkuipen), tegen een beschikbare 2.740 liter per dag.

Voeding: ruim 30% van totale voetafdruk

De productie van voeding neemt een groot deel van onze totale voetafdruk in, nog veel meer dan bijvoorbeeld vervoer. Van de totale voetafdruk neemt voeding het grootste aandeel in beslag, gevolgd door diensten, goederen, vervoer en wonen. Voeding is ook verantwoordelijk voor maar liefst twee derde van ons totale waterverbruik.

Verlagen voedselafdruk tot 20%

Dat voeding zo'n groot deel van de totale voetafdruk inneemt, betekent ook dat hier de grootste winst valt te behalen. En dat kan heel simpel. Door bijvoorbeeld minder rood vlees te eten en minder voeding te verspillen kan de consument zijn voedselafdruk al met 20 procent verlagen.

Persoonlijke ondersteuning met Voedselafdruk

Met de vernieuwde Voedselafdruk-tool ziet de consument na het beantwoorden van 15 meerkeuzevragen hoe groot zijn voedselafdruk en waterafdruk is. Vervolgens kan er een uitdaging worden gekozen. Twee weken lang ontvang je tips, die helpen bij de persoonlijke uitdaging. Als het is gelukt om de voedselafdruk te verlagen, kan de consument weer een nieuwe uitdaging aangaan. Het is ook mogelijk om via social media familie en vrienden uit te dagen. Samen is er een nog grotere milieuwinst te realiseren.

Duurzamer eten doe je zo

  • Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals koek, snoep en snacks;
  • Vervang vleeswaren of kaas op brood door geroosterde groenten, hummus of ander plantaardig broodbeleg;
  • Kies een vaste vleesvrije dag. Maak op deze dag een gerecht met peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten;
  • Kies voor vollegrondsgroenten, die het hele jaar een lage milieudruk hebben. Denk aan broccoli, rode kool, prei, rode biet, ui, wortelen, witlof en bleekselderij;
  • Wissel groenten van buiten Europa in voor groenten uit de buurt. Dit mag ook groente uit de diepvries, blik of pot zijn;
  • Drink minder vruchtensappen, frisdranken en alcohol. Koop maximaal 1 pak of fles en doe daar de hele week mee. Neem vooral kraanwater, thee of koffie.


Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven