Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
De Europese Commissie wil een wet uit 2014 aanpassen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in "ecological focus areas" (EFA) te verbieden. Dergelijke EFAs zijn stukken land die door de EU zijn aangewezen en worden gesubsidieerd voor natuurbehoud.
Ierland en 17 andere landen gaan hier echter tegenin. Zij stellen dat het verbod op gebruik van gewasbeschermingsmiddelen een negatieve invloed zal hebben op het levensonderhoud van telers, zonder dat het altijd goed is voor het milieu.
EU landbouwcommissaris Phil Hogan is niet van plan in de binden op milieuambities. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de Common Agricultural Policy (CAP).
Faustine Bas-Defossez, beleidsmanager van het European Environmental Bureau: "Het is schokkend dat 18 lidstaten beweren dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in gebieden die bedoeld zijn voor natuurbehoud, eigenlijk positieve effecten heeft op het milieu."De EU discussieert ook nog steeds over de regulering van gewasbeschermingsmiddelen in biologische landbouw.
Genetische modificatie
Een ander gerelateerd conflict is het conflict over genetisch gemodificeerde producten. Europarlementariërs willen EU-plannen tegenhouden om 3 soorten genetisch gemodificeerde producten toe te staan. Dit is al de vijfde keer dit jaar dat Europarlementariërs zich negatief uiten over het toestaan van genetische modificatie. Sinds vorig jaar kunnen EU-landen individueel het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen limiteren of verbieden. Ze kunnen echter niets doen tegen de import en verkoop van dergelijke producten.
Subsidies voor graantelers
Europarlementariër Deridre Clune van Fine Gael maakt zich hard voor graantelers die in de problemen zitten door slechte weersomstandigheden. Ze wil dat deze telers financiële steun krijgen, en zegt dat de toegezegde EU-steun tot nu toe vooral naar de zuivelsector gaat.
Eind aan uitheemse plagen
Later deze maand zal het Europees Parlement tekenen voor nieuwe regulering voor het voorkomen van uitheemse plagen. Er zullen importverboden komen op gewassen die een 'hoog risico' hebben uitheemse plagen mee te nemen. Gewassen met een 'laag risico' moeten gezondheidscertificaten kunnen tonen.