"Een taart is niet compleet zonder fruit"

Biologisch vierseizoenenbanket goed voor vijfde plek Gouden Garde-verkiezing

Tholen – De populariteit van Heel Holland Bakt zal weinigen zijn ontgaan. De gedachte aan warme versgebakken taarten houdt menig zoetekauw en doe-het-zelver in de koude herfstmaanden aan de buis gekluisterd. Ook gisteravond was het volop zoetigheid wat de klok sloeg tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Garde. Jacintha Opstal-Dees, patissier bij biologische bakkerij Driekant uit Zutphen, deed eraan mee en met een vijfde plaats niet onverdienstelijk. De prijswinnares maakte haar creaties vrijwel geheel uit biologische en EKO-gecertificeerde ingrediënten. Piet Smit, directeur van Driekant: "Als bakkerij zijn we erg trots op haar eervolle vermelding."Jacintha Opstal-Dees begon vijf jaar geleden als stagiaire bij Driekant. Inmiddels is ze daar in dienst. Met bijna een jaar aan voorbereiding gooide ze gisteravond hoge ogen bij de jury van de wedstrijd, waarin pas afgestudeerde patissiers een podium krijgen om hun bakkunsten te vertonen. De jury was te spreken over de presentatie en de smaak van haar banket. Jacintha was de enige patissier die met biologische ingrediënten werkte. "Het is belangrijk dat ook in de patisserie een alternatief bestaat voor mooie en natuurlijke producten, dichtbij de basis van de ingrediënten, zonder chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en stabilisatoren", licht ze toe.

Iedere deelnemer ging te werk volgens een uniek thema. Jacintha koos voor de vier seizoenen: "Voor de zomer had ik een taart gemaakt van vers fruit, waaronder frambozen. De herfst kwam tot uiting in mijn nougat en bonbons van sinaasappel, kaneel en anijs. Marsepein - hoe kan het ook anders - symboliseerde de wintermaanden. De lente kwam terug in een groen gebakje van pistache."

Hoewel het Hollandse fruitseizoen tegen zijn einde loopt, had fruit een belangrijke rol bij de inzendingen. "Bij zo'n bakwedstrijd kun je eigenlijk niet achterblijven met fruit. Dat is op het moment tamelijk lastig, want je zit buiten het fruitseizoen en op het gebied van vers fruit is er weinig verkrijgbaar. Geconditioneerd of diepgevroren is er zat op de markt, maar qua vers en mooi fruit – het gaat bij zo'n wedstrijd ook om de uitstraling – is dat nog een hele opdracht", vertelt Piet. Toch weet Driekant beslag te leggen op vers fruit via een lokale groenteboer die zelf biologisch teelt en via groothandelaar BD Totaal."In de winter hebben we vanzelfsprekend geen frambozengebakjes of aardbeienschelpjes; dat is echt een zomerproduct. Dan verwerken we sappen en puree in het banket. Het liefst maken we ook die ingrediënten zelf, door de oogstresten op te kopen van fruit dat niet de schoonheidsprijs verdient. Zo blijft fruit jaarrond onderdeel van ons gebakassortiment."

Voor meer informatie:
Jacintha Opstal-Dees
jacinthatje@hotmail.com

Driekant Ambachtscentrum
Lange Hofstraat 23-25
7201 HT Zutphen
T: 0575-515142
www.driekant.nl 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.