Ingeborg van Geldermalsen, Murgiverde:

"Inmiddels 400 van de 1.500 hectare biologisch"

Tholen - Ingeborg van Geldermalsen was werkzaam als docente Latijns-Amerikaanse letteren aan de Universiteit van Utrecht toen ze in de winter op vakantie ging naar het Spaanse tuinbouwgebied Almería. Dat veranderde haar leven drastisch, want ze was verkocht en ging er niet meer weg. Na een aantal jaren in het toerisme gewerkt te hebben, werkt ze nu alweer elf jaar in het vijfkoppige commerciële team van de coöperatie Murgiverde.Bij Murgiverde zijn 700 telers aangesloten, goed voor 160.000 kilogram productie per jaar. De coöperatie telt een viertal pakstations door het hele tuinbouwgebied, waarvan twee specifiek uitgerust voor de biologische producten. "Bio is behoorlijk in opkomst. Steeds meer tuinders schakelen over. Dit jaar verwachten we een uitbreiding van 25 procent. Bij ons is inmiddels al een areaal van 400 hectare van de in totaal 1.500 hectare biologisch", vertelt Ingeborg.


Ingeborg van Geldermalsen en Antonio Ruiz Rodriguez tijdens de Fruit Attraction

Volgens de AGF-handelaarster is de tuinbouw in Almería onverminderd populair. "Door de economische crisis zijn veel jonge mensen, bijvoorbeeld uit de bouw, in de tuinbouw aan de slag gegaan. Het aantal moderne kassen neemt ook fors toe. Onze telers leveren hun producten over het algemeen zelf af bij de pakstations, waarna wij ze door heel Europa verkopen. Zo hebben we vaste klanten in Duitsland, Engeland, Nederland, Scandinavië, Frankrijk en Zwitserland."Het warme weer in Spanje heeft zijn gevolgen gehad voor de productie. "We verwachten 7 procent meer courgettes, 8 procent meer paprika's, 10 procent minder aubergines, 20 procent minder pruimtomaten en een zelfde volume trostomaten en komkommers", zegt commercieel directeur Antonio Ruiz Rodriguez van Murgiverde. De coöperatie voert het volledige Almería-pakket van kasgroenten tot meloenen, waarbij de komkommers het grootste aandeel vertegenwoordigen.Volgens hem is er in deze altijd sprake van concurrentie tussen Spaans en Nederlands product. "Voor een product als paprika's waar beide landen voldoende productie hebben, maakt dat de situatie nu lastig. Voor komkommers loopt de Nederlandse aanvoer geleidelijk af en neemt de Spaanse aanvoer toe, waardoor de overgang een stuk beter verloopt. Ook de aubergines gaan goed weg. Maar bij courgettes is de seizoensstart dramatisch geweest. Ik ben sinds 1994 actief in deze business, maar heb nooit zo'n dramatische markt gezien. Momenteel lijkt de markt wat op te leven, maar er was de eerste weken totaal geen vraag!"

Voor meer informatie:
Ingeborg van Geldermalsen
Murgiverde
Calle Pérgola 51, Apdo. 141
04700 El Ejido (Almería) | Spain
T + 34 690 820 745
inge@murgiverde.com
www.murgiverde.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.