Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vergeten groenten

Familiebedrijf teelt 55 ha biologische pastinaak en schorseneren

Vader en zoon Jan en Sam van Geffen telen biologische schorseneren en pastinaak in de zavelgrond in Lelystad. Vroeger werden pastinaken net zo vaak gegeten als aardappelen nu. Ook de schorseneren zijn in de vergetelheid geraakt, maar beide groentesoorten zijn nu weer volop verkrijgbaar.

De aanpak van de Van Geffens

Op de 55 hectare zavelgrond van Jan en Sam telen ze biologisch. Hun visie: "gezonde grond, gezonde producten". Ze streven hiermee naar duurzame, evenwichtige landbouw. Hun duurzame manier van werken wordt erkend door een aantal kwaliteitskeurmerken, waaronder het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw.

Schorseneren

Schorseneer heeft een artisjok-, asperge- en oesterachtige smaak. Bij het schillen van de langwerpige, donkere wortels komt namelijk een kleverig melksap vrij. Dit feit heeft de groente de bijnaam 'keukenmeidenverdriet' of 'huisvrouwenleed' opgeleverd. Deze groentesoort is divers in toepassing, zo kan de schorseneer worden bereid door te koken, stomen, smoren of grillen.

Pastinaken

Dit knolgewas is ook wel bekend als ''witte wortel'' en smaakt zoet en anijsachtig. Pastinaak kan je op dezelfde manier bereiden als de schorseneer, en is daarnaast ook rauw te eten. Pastinaak is lekker als pastinaakfriet, geroosterd door een salade of in een winterse stamppot met zoete aardappel.

Bron: Marqt
Publicatiedatum: