Wat krijg je als je een Hongaarse zeug met een Amerikaanse beer kruist? Dan krijg je een bijzonder biodivers varken. Dat varken heet LUCY. Geboren en getogen in het Brabantse Nuenen. LUCY is de creatieve vrucht van een unieke samenwerking tussen smaakmakende varkenshouders van Heyde Hoeve en internationaal vermaard kunstenaar Koen Vanmechelen. Vandaag zag LUCY het levenslicht.
LUCY is genoemd naar de oermoeder van de mens, een mythisch dier-in-wording dat haar wilde genen mengt met die van andere rassen. LUCY is niet alleen een nieuw varken. LUCY is de zoektocht van varkenshouders naar nieuwe, duurzame verdienmodellen, een exclusief nicheproduct in het topsegment varkensvlees.
Maatschappelijke reacties over hoe LUCY zich een weg door het leven wroet tot op het bord zijn positief. Zo stelt Herman van Bekkem (Greenpeace): "LUCY is doorbreekt de monocultuur. De mens eet maar 5 procent van alle diversiteit aan zaden en rassen van voedsel in de wereld. Om die ban te doorbreken, is dit diverse initiatief een goede poging om meer verscheidenheid op het bord bij de consument te krijgen". Ook Jorrit Kiewik (Youth Food Movement) laat het zich smaken: "Jongeren zijn altijd op zoek naar nieuwe perspectieven. Met LUCY slaat de varkenshouderij een geheel andere weg in. Op die weg gloort de zon aan de horizon". Ignace Schops (Europarc) herkent in LUCY nog een belangrijke maatschappelijke waarde: "LUCY staat voor passie voor de natuur. In al haar kracht straalt LUCY diversiteit uit. Het wordt de kunst LUCY haar eigen natuurlijke biotoop te laten ontdekken en te integreren in het totaalconcept."
LUCY is door kunstenaar Koen Vanmechelen en varkenshouders van Heyde Hoeve ontwikkeld in het kader van het project FoodLabPeel waarin ZLTO, bkkc en Peelnetwerk samenwerken onder de koepel van Agri meets Design om nieuwe maatschappelijke perspectieven te ontwikkelen op de intensieve veehouderij in de Peel.
Voor meer informatie:
www.agrimeetsdesign.com
www.lucyboar.be

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe groothandel wil biologische groenten en fruit voor iedereen beschikbaar maken
- Bionext verzoekt het Kabinet dringend om tot werkbare oplossingen met de boeren te komen
- Deze kilo paprika kost eigenlijk bíjna 5 euro
- Supermarkten schuiven niet aan in Remkes' stikstofdebat
- "Ik ben een gelukkig man"
Top 5 - afgelopen week
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Zeewierboerderij en verwerkingsunit Dutch Seaweed Group Skal-gecertificeerd
- Stadsmeisje Annemiek werd biologische boerin
Top 5 - afgelopen maand
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- "Milieumaatregelen voor landbouw zijn doeltreffend en gaan niet ten koste van voedselproductie"
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- In Memoriam: Jaap van Westering
- Nieuwe groothandel wil biologische groenten en fruit voor iedereen beschikbaar maken
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-19 'Portuguese Meat'-project verkent kansen in Amsterdam
- 2022-08-19 Werkbezoeken brengt kwaliteitsmanager langs kalkoenen, kauwstaafjes en minisnacks
- 2022-08-19 "Laat ze toch eens ophouden met het constant veranderen van de spelregels"
- 2022-08-12 Vlaamse bio-boer verkoopt vleespakketten van eigen Hereford-runderen
- 2022-08-10 Landbouwministerie VS voert biologische dierenwelzijnsnormen opnieuw in nadat Trumps regering die schrapte
- 2022-08-10 Bioboer John Reimert wint Mooiste Modderpoel-verkiezing 2022
- 2022-08-08 Is biologisch vlees echt lekkerder?
- 2022-07-18 Twee biologische boeren in de race voor Mooiste Modderpoelverkiezing 2022
- 2022-07-13 Bio-pastasaus met verse venkelworst gaat internationaal
- 2022-07-08 Onderzoek: '80% van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens bevat plastic'
- 2022-07-08 Boer Bas verzamelt financiering voor nieuwe stal via crowdfunding
- 2022-07-04 Afrikaanse varkenspest komt steeds dichterbij
- 2022-07-01 "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- 2022-06-29 Odin zet vol in op hanenvlees
- 2022-06-28 Past het dier nog op ons bord?
- 2022-06-23 Brede belangstelling voor open dag Exterkate Biologische Varkenshouderij
- 2022-06-16 Iedereen aan de krekels en meelwormen
- 2022-06-14 Biologische boeren met Jersey koeien gezocht
- 2022-06-13 Vlaamse minister op bezoek bij BioVar.be
- 2022-06-13 De Groene Weg viert haar 40-jarig jubileum