Primeur in Brabant: nieuw (bio)divers varken

Wat krijg je als je een Hongaarse zeug met een Amerikaanse beer kruist? Dan krijg je een bijzonder biodivers varken. Dat varken heet LUCY. Geboren en getogen in het Brabantse Nuenen. LUCY is de creatieve vrucht van een unieke samenwerking tussen smaakmakende varkenshouders van Heyde Hoeve en internationaal vermaard kunstenaar Koen Vanmechelen. Vandaag zag LUCY het levenslicht.LUCY is genoemd naar de oermoeder van de mens, een mythisch dier-in-wording dat haar wilde genen mengt met die van andere rassen. LUCY is niet alleen een nieuw varken. LUCY is de zoektocht van varkenshouders naar nieuwe, duurzame verdienmodellen, een exclusief nicheproduct in het topsegment varkensvlees.

Maatschappelijke reacties over hoe LUCY zich een weg door het leven wroet tot op het bord zijn positief. Zo stelt Herman van Bekkem (Greenpeace): "LUCY is doorbreekt de monocultuur. De mens eet maar 5 procent van alle diversiteit aan zaden en rassen van voedsel in de wereld. Om die ban te doorbreken, is dit diverse initiatief een goede poging om meer verscheidenheid op het bord bij de consument te krijgen". Ook Jorrit Kiewik (Youth Food Movement) laat het zich smaken: "Jongeren zijn altijd op zoek naar nieuwe perspectieven. Met LUCY slaat de varkenshouderij een geheel andere weg in. Op die weg gloort de zon aan de horizon". Ignace Schops (Europarc) herkent in LUCY nog een belangrijke maatschappelijke waarde: "LUCY staat voor passie voor de natuur. In al haar kracht straalt LUCY diversiteit uit. Het wordt de kunst LUCY haar eigen natuurlijke biotoop te laten ontdekken en te integreren in het totaalconcept."

LUCY is door kunstenaar Koen Vanmechelen en varkenshouders van Heyde Hoeve ontwikkeld in het kader van het project FoodLabPeel waarin ZLTO, bkkc en Peelnetwerk samenwerken onder de koepel van Agri meets Design om nieuwe maatschappelijke perspectieven te ontwikkelen op de intensieve veehouderij in de Peel.

Voor meer informatie:
www.agrimeetsdesign.com
www.lucyboar.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.