Hoge prijzen zijn een probleem

Steeds meer bio in Murcia

De biologische sector krijgt elke dag meer volgers. Deze producten worden geteeld in alle hoeken van Murcia. De producten zijn al beschikbaar in gespecialiseerde winkels in veel gemeentes in de regio; een trend die volgens experts toeneemt. "Voorheen hadden we niet de kans om de producten zo gemakkelijk te kopen", zeggen de meeste consumenten.

Volgens de Organic Farming Council uit Murcia zijn er 33 biowinkels. Hier bovenop komen de websites. Het enige minpunt is de prijs, die een stuk hoger is dan de prijs van conventionele producten. 

Technisch directeur van de Organic Farming Council van de regio van Murcia, Pedro José Lópes, geeft de hoge logistieke kosten in Spanje de schuld. "90 procent van de gewassen in de regio worden geëxporteerd naar landen zoals Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen is er een groot bewustzijn onder consumenten", zegt hij. "De prijs daar is goedkoper door de grotere vraag. Een biologisch product is maar 10 procent duurder dan een product dat niet biologisch is", zegt de specialist. "In Spanje is, door de kleinere vraag, de logistiek duurder."

De laatste cijfers tonen aan dat 1 op de 4 hectare in Murcia biologisch is. "We geloven dat er dit jaar een areaalstijging van 30 procent zal zijn", voorspelde de Council. 

Gezonde, maar dure producten
De prijs van een kilo biologische appelen is ongeveer 5 euro, terwijl appelen in een 'gewone' supermarkt 1,50 euro per kilo kosten. De kosten van biologische watermeloenen en meloenen is vergelijkbaar met de 'gewone' versies. Biologische knoflook, daarentegen, kost 5,75 euro per kilo terwijl de 'gewone' variant 0,90 euro per kilo kost. Ananas is één van de duurste producten: de prijs van een biologische ananas kan wel 6 euro per kilo zijn. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven