Nieuw platform voor kennisuitwisseling boeren gelanceerd

Op 3 oktober werd het online platform van OK-Net Arable gelanceerd. Dat platform wil de kennisuitwisseling tussen biologische boeren in Europa helpen verbeteren. BioForum Vlaanderen is een van de partners in dit project. Biologische landbouw is complex en vraagt van boeren heel wat kennis en vaardigheden. Toch bleef tot nog toe de uitwisseling over verschillende biologische landbouwtechnieken beperkt.

Boeren en boerenorganisaties vinden op OK-Net Arable heel wat biologische oplossingen. Daarnaast kunnen ze meegeven hoe die oplossingen in de praktijk werken, in hun bodemtype en klimaat. Die interactie moet bepaalde oplossingen helpen verbeteren en zo uiteindelijk de productiviteit en kwaliteit van de biologische akkerbouw in heel Europa naar een hoger niveau tillen.

Tijdens de ontwikkeling van het platform werd er goed geluisterd naar de noden van de boeren, zodat het makkelijk in gebruik is. OK-Net Arable is beschikbaar in 10 talen, waaronder het Nederlands. De oplossingen zijn onderverdeeld in categorieën die in biologische akkerbouw van belang zijn: bodemkwaliteit en vruchtbaarheid, nutriëntenbeheer, pest- en ziektebestrijding, onkruidbestrijding en gewasspecifieke oplossingen. Daarnaast kunnen boeren en onderzoekers ook nieuwe ideeën delen via het platform.

Project Ok-Net Arable

Het online platform maakt deel uit van het OK-Net Arable project, dat gecoördineerd wordt door IFOAM EU en waarbij 17 partners van 12 Europese landen betrokken zijn. Het project wordt gefinancierd door Horizon 2020, Europa's belangrijkste financieringsinstrument voor onderzoek en innovatie.

OK-Net Arable is trots dat ze een van de eerste vier zogenaamde thematische netwerken zijn die gefinancierd zijn onder de vleugels van het European Innovation Partnership for Agricultural Productivity and Sustainability (EIP-AGRI). Dit beleidsinstrument heeft als doel om innovatie te ondersteunen door boeren en onderzoekers samen te brengen. OK-Net Arable begon in maart 2015 en loopt tot februari 2018.

Boeren spelen een prominente rol in alle fases van het project. Boeren wordt niet alleen om advies gevraagd, ze engageren zich voor een proces van co-creatie door het project. 14 boereninnovatiegroepen helpen daarbij.

Bron: BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.