StoreNSure Peen nu ook bij Groene Vlieg Bio Diagnostics verkrijgbaar

Test beperkt schade door zwarte vlekken bij peen tijdens bewaring

De StoreNSure Peen test van NSure uit Wageningen zal het komend bewaarseizoen niet meer uitsluitend verkrijgbaar zijn via Agrifirm Plant. De aard van de StoreNSure Peen test in combinatie met de positieve resultaten uit de praktijk, zijn voor De Groene Vlieg Bio Diagnostics aanleiding de verkoop van de test aan haar bestaande dienstverlening toe te voegen. De verkoop van de test zal in nauwe samenwerking met distributeur Agrifirm Plant worden uitgevoerd.


 
Waar de verschillen tussen de seizoenen vaak groot zijn, biedt de StoreNSure Peen steeds een vroegtijdig inzicht in het risico op zwarte vlekken tijdens de bewaring. Eén test is voldoende voor de beoordeling van 2,5 hectare geoogst oppervlak. Een verlies van gemiddeld 30 kilogram netto peen per kist leidt bij een prijs van 0,15 euro per kilogram en een opbrengst van 125 kisten per hectare, al gauw tot een opbrengstderving van bijna 600 euro per hectare. Op 2,5 hectare peen is de waardevermindering in dit rekenvoorbeeld meer dan 1.400 euro. Dit betekent dat de kosten van een test, 150 euro (exclusief btw), snel terugverdiend kunnen worden.

De Groene Vlieg Bio Diagnostics richt zich op de beheersing van ziekten en plagen in de land- en tuinbouw met als doel het verhogen van teeltrendement. Op basis van bodem- en gewasonderzoek en het waarnemen van plaagorganismen kunnen er steriele insecten, parasieten en predatoren worden ingezet. De Groene Vlieg monitort de wortelvlieg in circa 4.000 hectare winterpeen in Nederland, Duitsland en België. Door het monitoren en een gericht bestrijdingsadvies kan veel vraatschade door de larve van de wortelvlieg worden voorkomen. De inzet van de StoreNSure Peen test ter voorkoming van bewaarschade vormt een logische aanvulling op de bestaande dienstverlening.

Het nemen van een representatief monster van 25 penen is van cruciaal belang voor een betrouwbare inschatting van het risico op zwarte vlekken voor een partij peen. Aangezien dit enige inspanning en handigheid vereist, biedt de Groene Vlieg een bemonsteringsservice aan. Tegen een geringe meerprijs verzamelt een medewerker van De Groene Vlieg een monster van 25 penen uit de koelcel en levert deze voor de teler af op de centrale bemonsteringslocatie. Voorwaarde is wel dat de penen toegankelijk zijn voor de medewerker van De Groene Vlieg.

Medewerkers van Agrifirm Plant en De Groene Vlieg Bio Diagnostics komen regelmatig bij peentelers op het bedrijf, waardoor zij bekend zijn met de bedrijfssituatie en uitstekend kunnen adviseren over de inzet van de StoreNSure Peen test.

Voor meer informatie:
www.nsure.eu
louis.nannes@degroenevlieg.nl
plant@agrifirm.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven