Tweederde Nederlanders is flexitariër

67% van alle Nederlanders is flexitariër. Een flexitariër eet minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren. Bijna de helft van alle Nederlanders (45%) vindt elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. 41% heeft de vleesconsumptie gehalveerd de afgelopen 5 jaar. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard, dat is uitgevoerd onder 845 Nederlanders.

De belangrijkste redenen om minder vlees te eten zijn: variatie (50%), milieu en natuur (36%), dierenwelzijn (34%) en gezondheid (33%). Een meerderheid van 61% is zich bewust van de milieu-impact van vleesproductie, zo blijkt uit het onderzoek.Geen vlees, wel zuivel

Dierlijke producten, zoals melk, kaas en yoghurt zijn populair: 55% eet elke dag een zuivelproduct. Vrouwen eten meer zuivel dan mannen. "Vlees is op z'n retour, zuivel blijft populair. De milieu-impact van zuivel is echter net zo groot als van vlees", aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. "We roepen Nederlanders op om vaker te kiezen voor een plantaardig alternatief, zoals bonen, peulvruchten of sojaproducten."

Vlees wordt luxeartikel

Opvallend is dat 68% van de ondervraagden zichzelf trakteert op een stuk kip of vlees bij het uit eten gaan. "Het stukje vlees op het bord lijkt meer een luxe artikel te worden: in restaurants eten we het graag, thuis eten we het minder", aldus Koek. Er mag meer keuze komen in het aanbod van vegetarische maaltijden in restaurants, vindt een derde van de ondervraagden. 57% vind dat de groenteportie in restaurants groter mag zijn.

Vleesvervangers

Vleesvervangers zijn minder populair. 77% eet nooit een vleesvervanger. De helft van de ondervraagden zou (waarschijnlijk) meer vleesvervangers eten als het lekkerder en gezonder zou zijn, volgens het onderzoek. 30% is tevreden over het aanbod vleesvervangers dat hij in zijn vaste supermarkt aantreft.

Bron: Natuur & Milieu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.