Donderdag 29 september

Open dag Bokashi: fermenteren van organische resten

Donderdag 29 september wordt in Achterveld een informatieve middag over Bokashi georganiseerd door Agriton in samenwerking met Van de Hengel. De middag is bedoeld voor organisaties en bedrijven die grote hoeveelheden organische resten verwerken zoals waterschappen, natuurbeherende organisaties, gemeenten, agrarische ondernemers en hoveniers.

Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. Het is de meest efficiënte wijze om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. Bokashi kan van nagenoeg elk type vers organisch materiaal gemaakt worden. Voorbeelden zijn (drijf)mest, gras, riet, bladeren, snoeisel, bloembollenafval, ondermaatse aardappelen, uien- en witlofresten. Houtachtige materialen zijn na hakselen ook geschikt.Onderzoek

Tijdens de open dag delen diverse organisaties hun bevindingen en projecten met Bokashi. Zo vertellen onderzoekers van FIS (Feed Innovation Services) over hun onderzoek 'Fermenteren versus Compost'. Er werd aangetoond dat Bokashi een nagenoeg CO2-neutraal proces is en de temperatuur onder 40 graden Celsius blijft. Hierdoor wordt koolstof en energie behouden en wordt weer terug gebracht aan de bodem. Verder wordt een onderzoek behandeld waarbij Bokashi een positief effect had op de bestrijding van aaltjes in de bodem. Gemeente Hengelo zal ingaan op een pilot waar 400 ton bladresten zijn gefermenteerd en hoe zij met fermentatie de groene reststromen in stad duurzamer en efficiënter willen organiseren. Waterschap De Dommel uit Noord Brabant vertelt hun eigen ervaringen met Bokashi van Bermmaaisel.

Kostenbesparend

Ook financieel blijkt het fermenteren interessant; door op eigen terrein te fermenteren wordt bespaard op afvoerkosten van de resten en aanvoer van bemesting. "De kosten om Bokashi te maken zijn lager dan de totale kosten om het materiaal af te voeren en nieuwe bemesting aan te voeren", vertelt mede-eigenaar Jan Feersma Hoekstra. "Op Schiermonnikoog zijn bijna alle boeren gezamenlijk al bezig met Bokashi. Zij besparen veel kosten op het vervoer naar vaste wal. Een ander voordeel is dat de Bokashi al na 8 weken klaar is om uit te rijden over het land."

In de moestuin

Bokashi is ook zeer geschikt op kleinere schaal. ‘Bokashi wordt ook al toegepast door particulieren met bijvoorbeeld een moestuin of volkstuin’, vertelt Simone Vos van EM Agriton. ‘Ik spreek dikwijls enthousiaste mensen die met de speciale Bokashi-keukenemmer hun eigen resten fermenteren en zich verbazen over het positieve effect op de planten en groenten. De planten zijn vitaler en hebben een beter ontwikkeld wortelstelsel. We merken dat gemeenten ook interesse hierin hebben; het is een goede manier om groene resten uit de grijze container te weren. Inwoners kunnen hun eigen tuin nu makkelijk zelf bemesten en wat men overhoud kan worden opgehaald door de gemeente. Er zijn genoeg lokale hovenier of boer die graag die Bokashi wil hebben’.

Staatsbosbeheer

De vorige Bokashidagen in Drenthe en Noord Brabant werden goed bezocht. Er namen ongeveer 120 mensen deel. Afgelopen jaar was er een dag samen met Staatsbosbeheer bij Amen (Dr.) georganiseerd. Daar werd een Bokashihoop opgezet van grasmaaisel uit het beekdalgebied waar onder meer Effectieve Micro-organismen aan zijn toegevoegd. Na aanleiding hiervan hebben diverse waterschappen en boeren Bokashihopen opgezet.

Voor meer informatie en/of aanmelding:
info@agriton.nl
www.agriton.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.