Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische groenten groeimarkt Denemarken

Grootste Deense ijsbergslateler wordt biologisch

Tholen – Bij groenteteeltbedrijf Månsson in Centraal-Jutland vindt een langzame transformatie plaats. Het conventionele teeltbedrijf gaat langzaam over in een biologische onderneming. Elk jaar wordt een extra deel van het areaal ingezet voor de biologische teelt. Axel Månsson vertelt over de biologische omkentering die het bedrijf doormaakt.


Verpakken van de producten is nog veel handwerk.

In totaal bezit de onderneming bijna 1.000 hectare landbouwgrond. Daarvan is 560 hectare in gebruik voor conventionele gewassen en 415 hectare voor biologische teelt. "In 1998 zijn we begonnen met de biologische teelt", vertelt Axel. De activiteiten van de onderneming zijn opgeknipt in aparte ondernemingen. Daardoor is het mogelijk om onder één dak zowel conventioneel als biologisch te werken. De grond is van een aparte onderneming die ook de gebouwen in bezit heeft. Daarnaast zijn er twee teeltbedrijven, een conventionele en een biologische, die de landbouwgrond huren. Daardoor kan het bedrijf langzaam overgaan op een volledige biologische teelt.


Koolsoorten in de proeftuin: witte kool, paksoi en palmkool. Rechtsboven een overzicht van de proeftuin, waar ook bloemen gepoot worden.



Links: Axel toont een Romaine sla, een groeimarkt. Rechts: Broccoli op de verpakkingslijn.

Rustige omschakeling

Op dit moment is er 200 hectare in omschakeling, daarvan kan 100 hectare volgend jaar gebruikt worden voor de biologische teelt. En dat is nodig, want de vraag overstijgt nog altijd het aanbod. "Het meeste van wat we telen blijft op de Deense markt", vertelt Axel. Hoewel hij soms meer aanplant dan er onder contract staat bij de supermarkten, verkoopt hij alle producten op de Deense markt.


Pompoenen in de proeftuin.

"We schakelen langzaam om naar biologisch", vervolgt Axel. Zijn teeltbedrijf, dat onder andere verschillende sla-, koolsoorten en uien teelt, is professioneel ingericht. Met 55 miljoen stuks aanplant aan het begin van het seizoen is het een grote onderneming. Daarvan is 18 miljoen stuks conventionele ijsbergsla. "Volgend jaar willen we proberen om alleen nog biologische ijsbergsla op de markt te brengen", vervolgt de teler. Dat zal grote gevolgen hebben voor de markt, want het bedrijf is naar eigen zeggen goed voor 90 procent van de conventionele ijsbergsla op de Deense markt.


Verschillende slasoorten.


In de boerderijwinkel wordt een deel van de oogst aangeboden.

Slechte zomer

De Romaanse sla neemt steeds meer marktaandeel van de ijsbergsla over, ook in het biologische segment. Van deze slasoort oogst Axel ongeveer 8 miljoen kroppen per jaar. Tussen week 11 en week 33 wordt er geplant en gezaaid. De oogst wordt binnengehaald door arbeiders uit Litouwen en Roemenië.


Doorgeschoten broccoli en bloemkool in de proeftuin, beide producten zouden in een salade verwerkt kunnen worden, aldus Axel.

Binnen de biologische teelt hebben Romaanse sla en uien de grootste aandelen. Axel teelt op 110 hectare biologische uien. Dit jaar was een moeilijk jaar voor de bio-uienteelt. Door de lange, regenachtige zomer groeide het onkruid sneller dan de wieders konden bijbenen. "We hadden gewoon niet genoeg tijd om te wieden. Daardoor is de kwaliteit dit jaar lager", vertelt de Deense teler. Normaal gesproken is het stabiele Deense klimaat, met een relatief stabiele temperatuur en zonder lange regenperiodes, ideaal voor de teelt. Dit jaar was dat dus anders.


De optische sorteermachine voor de uien verwerkt jaarlijks 70.000 ton.


In de boerderijwinkel is onder andere kool te vinden. Boerderijwinkels zijn populair onder biologische boeren.

Meer kool

Voor de sortering van de uien maakt Axel gebruik van een optische sorteermachine. Daar rollen jaarlijks 70.000 ton uien, biologisch en conventioneel, over de band. "We kunnen door ons teelt- en sorteersysteem een traceability tot op het veld garanderen", legt Axel uit. De andere producten, naast de slasoorten ook verschillende kolen, worden na de oogst snel gekoeld tot drie graden. "Daardoor is de houdbaarheid van de producten beter."


Een klant vraagt specifiek om Deense vlaggetjes op de broccoli. Dat betekent stickers plakken.

Naast de Romaanse sla die aan marktaandeel wint, neemt de interesse in koolsoorten weer toe. "Vooral boerenkool en spitskool zijn weer in trek", weet de teler. Op een testveld dat elk jaar wordt aangelegd wordt geëxperimenteerd met verschillende gewassen. Naast groenten en fruit staan hier ook bloemen. In het oog springen de doorgeschoten, paarse en oranje bloemkool en broccoli. Volgens Axel is die bloemkool zeer geschikt voor bijvoorbeeld salades. Overigens worden deze bloemkoolroosjes niet vermarkt. De bloemkool wordt in de vertrouwde vorm geoogst.

Meer informatie:
Månsson
Axel Månsson
T: +45 40 80 81 30
M: axel@maanssons.dk
W: www.maanssons.dk