Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste bio-distilleerderij opent in 2017

Ruimte voor 2 miljoen liter Deense bio-whisky

Tholen – Het koper glinstert in de zon. De twee distilleerketels, parmantig opgesteld achter twee grote raampartijen, rijken bijna tot het plafond van de voormalige treinloods. Op de vloer ligt nog bouwmateriaal, de lift waarmee de bouwvakkers op grote hoogte kunnen werken staat nog opgesteld. Toch moet hier in mei 2017 de eerste biologische distilleerderij van Denemarken, Nyborg, de deuren openen. Niels Rømer, succesvol bierbrouwer en frisdrankfabrikant in Denemarken, geeft een rondleiding. Met enige verbeelding is te zien hoe het er over enkele maanden uit moet zien.





Links naast de distilleervaten staan de eikenhouten fermentatievaten. Daar begint het proces dat uiteindelijk tot een whisky zal leiden. Via glazen deuren loop je een grote loods in. Hier stonden in een grijs verleden de treinen opgesteld voor reparatie. Tegenwoordig liggen er nog twee kleine stukken spoor. Achterin staan verschillende pallets met oude vaten, ingekocht van het beroemde Amerikaanse merk Jack Daniels. De vaten zijn nog leeg. Het gouden vocht dat Niels in de afgelopen jaren stookte ligt opgeslagen in een afgesloten ruimte bij de brouwerij een dorp verderop.





Kostbare drank

"We produceren nu ongeveer 10 vaten whisky per jaar, elk vat bevat 250 liter", legt Niels uit. Naast whisky experimenteert Niels met de productie van rum en gin. "We gebruiken voor het rijpingsproces oude vaten van Japans hout, oude vaten van port, cognac en een rokerige whisky". De drank heeft jaren nodig om op smaak te komen. Sowieso geldt een minimale periode van drie jaar in het vat voordat het gouden vocht als whisky gebotteld mag worden. De kenners weten dat de oudere, zachtere whisky's een veelvoud van die drie jaren in het vat liggen.





Om een productie van enige omvang op te zetten is dus een grote opslagruimte nodig. De oude loodsen van de spoorwegen bieden die mogelijkheid. Op de 3.500 vierkante meter moet uiteindelijk 2 miljoen liter whisky opgeslagen liggen. Aan de zijkant van de loods staat een enorme stoomlocomotief, ingepakt in plastic om het te beschermen tegen stof en beschadigingen. De Duitse locomotief werd met een speciaal transport naar het Deense dorp vervoerd. De stoomtrein moet de oude sfeer van het pand in ere houden.





Proeverijen

In een aangrenzende ruimte moet een klein proeflokaal gebouwd worden. Daarnaast wordt een restaurant gerealiseerd. De houten vloer ligt er al, de keuken is geplaatst. Twee grote ramen bieden zicht op de ruimte waar de vaten komen te liggen. Twee enorme raampartijen bieden uitzicht over de haven en de zee die een tiental meters verderop beginnen.





"We begonnen twee jaar geleden met de bouw, volgend jaar moet het afgerond zijn", sluit Niels af. "Onze nieuwe brandmanager moet de distilleerderij bekendheid geven". Voor het enorme bouwproject investeerde Triodos in de onderneming. De Nederlandse bank heeft een aandeel van 20 procent. Tot slot laat Niels weten dat de onderneming ook een oude schoener kocht. Het zeilschip zal gebruikt worden voor proeverijen, teambuildingsuitjes en pleziervaartjes.

Meer informatie:
Meer informatie:
Nyborg Distillery
Niels Rømer
+45 40 19 25 66
niels@naturfrisk.dk
www.naturfrisk.dk