Lexportia Bio krijgt opslagloods in Murcia

"Plastic past niet bij bio-filosofie, we moeten terug naar de basis"

Tholen - Vanaf volgende maand heeft het Spaanse bedrijf Lexportia Bio haar eigen vestiging en opslagloods in de regio Murcia. "Momenteel zitten we nog in Almería. Met deze stap proberen de oprichters Amalia Torres Carmona en Luis del Olmo Llanos de oorspronkelijke gedachte van traditionele en biologische landbouw weer op te pakken. We kijken met grote bezorgdheid naar de actuele ontwikkelingen binnen de biosector. De processen worden steeds verder geïndustrialiseerd en geautomatiseerd. Ons doel is het om weer terug te brengen naar de traditionele waarden", aldus Nils Angelike, werkzaam bij de commerciële afdeling van het bedrijf en Nederlands contactpersoon.Terug naar de basis

"Biologische, duurzame landbouw is helaas aanzienlijk veranderd in de afgelopen paar jaar. We moeten ervoor zorgen dat de basis, de essentie, niet helemaal verloren gaat. De handel van biologische producten is over het algemeen 'kouder' geworden. De focus ligt blijkbaar steeds meer op goedkope producten en andere externe evaluatiecriteria." Samen met de producenten en afnemers analyseert Lexportia momenteel welke producten interessant kunnen zijn voor het komende voorjaar- zoals voor de lokale als ook de Europese markt.

Bio afbreekbaar, geen plastic

Lexportia Bio werkt samen met verschillende telers uit Murcia. "We zijn dus nog aan het analyseren waar vraag naar is, maar voor het aanstaande seizoen willen we vooral producten zoals broccoli, bloemkool en selderij gaan aanbieden. Bij alle groenten gaat het om vollegrondsteelt. We willen een beetje weg van biologische groenten uit een plastic kas, dat pas niet echt samen met de bio-filosofie." Het basisidee van 'biologisch' moet tot uiting komen in de nieuwe biologisch afbreekbare verpakkingen. "We vinden het wel wat vreemd dat steeds meer folie en plastic wordt gebruikt als groenten en fruit-verpakking; dat spreekt volgens ons tegen het ideaal van biologische producten" zegt Amalia.Veel kleine telers

Lexportia Bio werkt samen met zelfstandige telers die bij geen vaste verbond of organisatie horen en zoals wij in een traditionele wijze van landbouw geloven. Samen zullen we onze krachten bundelen en op deze wijze een nieuwe distributiekanaal opzetten. Lexportia wordt bij zijn project ondersteunt door de duurzaamheidsbank Triodos. Het zijn veel kleinere telers die anders geen kansen zouden hebben om hun producten via coöperaties te commercialiseren. Dat ligt vaak een vrij hoge kosten en niet-realiseerbare randvoorwaarden zoals bijvoorbeeld minimum- landbouwgronden en bepaalde bijdragen."
 

Kromme groenten en fruit

Het ethische aspect is bij Lexportia Bio sowieso zeer belangrijk in het dagelijks werk. Dit jaar vond het jonge bedrijf bijvoorbeeld een distributiekanaal in Duitsland voor kromme groenten en fruit. "We willen dat onze producenten een eerlijke prijs krijgen, ze zijn de oorsprong van de gehele keten. Zonder de telers zou er uiteindelijk geen product in de schappen liggen. Een transparante omgang tijdens het hele proces is daarom van groot belang voor ons."
 
Voor meer informatie:

Contactpersonen Salesafdeling:
Amalia Torres Carmona
+34-603 45 19 19
torres.amalia@lexportia.com
 
Nils Angelike

+34 661 25 64 63
nils@lexportia.com
 
Contactpersoon Inkoop / Kwaliteitsafdeling:
Luis del Olmo Llanos
+34 670 65 79 93
delolmo.luis@lexportia.com
 
Contact Administratie:
+34 950 10 64 17
administracion@lexportia.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven