Deense CEO wil meer overheidssteun voor gangbare teelt

Karsten Nielsen van Denemarken A/S heeft een oproep gedaan aan zijn sectorcollega's om samen een open brief te schrijven aan de Deense politicus Esben Lunde Larsen. Volgens Nielsen zou het Deense midden- en kleinbedrijf dat zich bezighoudt met de export van retailproducten en foodserviceproducten moeten pleiten voor een eerlijker verdeling van overheidssteun. Hij wees erop dat Denemarken veel steun geeft aan de biologische sector, maar daarbij vaak vergeet de traditionele telers te ondersteunen. Dat terwijl biologische producten slechts 1,8 procent van de export vertegenwoordigen. In 2016 werd aan Biologische Landbouw en Levensmiddelen Denemarken 10,6 miljoen kronen (1,42 miljoen euro) toegewezen uit een totaal van 10,8 miljoen, terwijl de projecten van andere aanvragers werden geweigerd.Hieronder staan een paar fragmenten uit Nielsens brief aan Larsen, die de belangrijkste zaken aankaarten:

"Helaas zijn de Deense inspanningen om de export te promoten ongecoördineerd, en sterk afhankelijk van subsidies. Subsidies kunnen erg effectief zijn, vooral voor kleine bedrijven, maar ze moeten wel op een eerlijke manier worden verdeeld, zodat de belangen van heel Denemarken en niet alleen die van een paar individuele organisaties worden behartigd.

Zou het niet gunstig zijn om een rode draad te laten lopen door de Deense marketingactiviteiten voor het promoten van de export van levensmiddelen? Andere Europese landen lijken de promotie van verschillende export te coördineren met hetzelfde ontwerp en een algemene marketingstrategie. In Denemarken lijkt het erop dat een paar belangenorganisaties strategieën samenstellen op basis van hun eigen wensen, en niet op basis van de individuele behoeften van de bedrijven.

Denemarken moet een nieuwe richting inslaan en moet met nieuwe regels komen voor de Deense voedselexport en de subsidies. Het zou niet zo moeten zijn dat Biologische Landbouw en Levensmiddelen Denemarken de exportstrategieën opstelt en via zijn acht bestuursleden de subsidie kan verkrijgen. Een idee is om steunfondsen direct aan te bieden aan individuele bedrijven en het bedrijf dan zelf te laten beslissen waar het geld in wil investeren. Een ander idee is een aantal professionele exportbedrijven te laten helpen besluiten hoe de subsidiegelden moeten worden verdeeld, uitgaande van het principe dat de belangen van het bedrijfsleven worden behartigd, en niet de persoonlijke belangen."

De brief moet volgende week aan Larsen worden verzonden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.