Bio-melkgeiten halen hoogste gemiddelde leeftijd van 6,6 jaar

Duurzaamheidsprijs voor Jan en Aafke van Tilburg

Jan en Aafke van Tilburg uit Oude Tonge (ZH) kregen tijdens het Nationaal Geiten Event 2016 afgelopen zaterdag de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De melkgeiten op hun biologische bedrijf halen de hoogste gemiddelde leeftijd, namelijk 6 jaar en 6 maanden. Het was voor het eerst dat deze prijs werd toebedeeld.Jan van Tilburg nam de prijs in ontvangst van Jeannette van de Ven, vakgroepvoorzitter LTO Melkgeitenhouderij. Jan had niet verwacht dat op zijn bedrijf de geiten het oudst worden, maar hij kan het wel beredeneren. "We selecteren niet streng. Dat kunnen we ons ook veroorloven omdat we voldoende ruimte in de stal hebben. We hebben geen vaste ondergrens voor de productie en kijken vooral naar de instroom van jonge geiten. En eerstejaars gaan sowieso niet weg vanwege een tegenvallende productie, die krijgen altijd nog een kans."

Jan tussen de geiten in de wei.

Ook de omschakeling naar een dubbelvrije geitenstapel in 2006 helpt volgens Van Tilburg mee aan het resultaat van 6.6 jaar. "Er lopen gemiddeld nog veel dieren in de stal met geboortejaar 2005 of 2006. Die zijn ondertussen dus 10 jaar en brengen de gemiddelde leeftijd bij afvoer aanzienlijk omhoog."

Van 198 bedrijven werd bekeken wat de leeftijd van melkgevende geiten (lactatienummer ≥ 1) bij afvoer is, als die plaatsvonden tussen augustus 2015 en juli 2016. De gemiddelde leeftijd bij afvoer van melkgeiten van een bedrijf in Nederland is 3 jaar en 8 maanden. Met 6,6 jaar springen Jan en Aafke dus duidelijk boven het gemiddelde uit.

Voor meer informatie: van.tilburg.geiten@elda.nl en www.groenegeit.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven