Campagne #People4Soil van start gegaan

Op woensdag 14 september 2016 vond de startbijeenkomst plaats van de campagne People 4 Soil in Nederland. Het betreft een Europees Burgerinitiatief voor specifieke wetgeving voor de bescherming van de bodem. De bijeenkomst was georganiseerd door de Nederlandse stichting Sustainable Food Supply en werd gehouden bij Eosta/Nature & More die eerder de internationale campagne Save our Soils in het leven riep.'People 4 Soil' is een vrij en open netwerk van meer dan 300 Europese NGO's, onderzoeksinstituten, agrarische organisaties en milieugroeperingen. Zij zijn zeer bezorgd over de toenemende verslechtering van de bodem, zowel in de EU als op mondiaal niveau: erosie, bodemafdekking, verlies van organische stof, verdichting, verzilting, aardverschuivingen en verontreiniging hebben negatieve gevolgen voor de menselijke gezondheid, voedselzekerheid, natuurlijke ecosystemen, biodiversiteit en klimaat, en op onze economie.

Bertus Buizer, Nationale coördinator People 4 Soil voor Nederland: "Naar mijn visie ligt het allemaal niet aan de boeren, maar aan het beleid, dat de focus in de voedselproductie al decennia lang verkeerd heeft gelegd. Die focus ligt nu teveel op schaalvergroting en intensivering met grotere gebouwen, zwaardere machines en gebruik van gifstoffen. Dat ging bovendien gepaard met een brei van regels. Die zijn nodig om het milieu en de overheid (belastingen) te sparen. Maar het zijn lapmiddelen die ook nog eens verstikkend werken voor de met name de kleinere boeren en ook voor onze bodem. Het zijn de ecomodernisten die deze tredmolen in stand lijken te willen houden om de kool en de geit te sparen en niet in de laatste plaats hun eigen hagje. 'Laten we hier zo intensief mogelijk boeren, dan blijft er in de rest van de wereld meer natuurgebied over' is hun mantra. En de landbouwvoormannen en de overheid lijken ze daarin te volgen.

En er wordt ook steeds meer grond aan de voedselproductie onttrokken. Hoewel de Europese bevolking in de laatste decennia met 5% is gegroeid, is de oppervlakte afgedekte grond (vanwege onder andere stadsuitbreiding en bestrating) in die periode met 9% toegenomen. Zo wordt er in de Europese Unie jaarlijks een gebied ter grootte van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland samen aan de landbouw onttrokken.

Dit is zomaar een greep uit de vele feiten, die de komende twaalf maanden in de campagne People 4 Soil voor het voetlicht zullen worden gebracht.

In de startbijeenkomst bruiste het van inspirerende ideeën. Daarbij werd ook de belangrijke rol van het onderwijs genoemd. Docenten, scholieren en studenten zouden zich veel meer bewust moeten worden van het belang van een goede zorg voor de bodem, een levend ecosysteem dat essentieel is voor de gezondheid van mens en milieu. Een gezonde bodem vraagt ook veel aanvoer van koolstof en kan bij een goed bodembeheer de uitstoot van het voor het milieu schadelijke CO2 aanzienlijk terugdringen."

Voor meer informatie: www.sustainablefoodsupply.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.