Gratis Eboek: Natuurvoeding voor kritische eters met een autisme spectrum stoornis

Natuurvoedingskundige Chantal van Genderen deelt via de website www.voedingenverbeelding.nl een gratis Eboek van 25 bladzijden met tips voor het omgaan met kritische eters en een autisme spectrum stoornis. Van Genderen, zelf moeder van een zoon met PDD-NOS, werkte jarenlang in de culturele sector maar werd steeds onrustiger door de veranderende wereld, waar haar zoon haar extra bewust van maakte. Dus gooide ze het roer om, studeerde permacultuur en vervolgens natuurvoedingskunde aan de Kraaybeekerhof.Kinderen met ASS kennen veel (over- of on)gevoeligheden. Een diagnose wordt vooral op basis van gedrag gesteld, sociale en communicatieve problemen en rigide gedrag zijn daarbij de ijkpunten. Maar je ziet vaak ook dezelfde fysieke problemen terugkomen. Een afwijkende spierspanning, problemen met het immuunsysteem en darmklachten komen bijvoorbeeld veel voor. Net als eetproblemen. Van Genderen gelooft dat gevoeligheid voor prikkels uit de buitenwereld ook op celniveau bestaat.

Daarom verkiest zij natuurvoeding die biologisch of biologisch-dynamisch gekweekt is en zo veel mogelijk thuis bewerkt wordt. Ze zoekt samen met ouders naar een individuele strategie om het kind met compassie uit te nodigen om zich meer met het voedsel te verbinden. Het vraagt inspanning voor kind en verzorgers, maar het is heel bevredigend wanneer dat lukt. Wanneer voedingsrijke en vitale voedingsmiddelen worden geaccepteerd kunnen er positieve spiralen ontstaan waarmee het lichaam soms de mogelijkheid krijgt om verstoorde processen te helen. Voor sommigen ligt daarin het verschil tussen last hebben van je autisme of er minder of geen last meer van te hebben. Om daar aan te werken gaf haarzelf als ouder veel houvast.

Haar eigen kritische eter heeft na een paar jaar een veel breder menu. "Zo lang kan dat duren, kinderen met ASS dicteren hun eigen tijd. Daar ben je als gezin meestal wel aan gewend, maar daar is niet elke voedingskundige aan gewend. Je kunt op meer niveaus veel van deze kinderen leren."

Het Eboek dat gratis verspreid wordt is een hoofdstuk van een grotere studie die van Genderen tijdens haar opleiding schreef en die ze momenteel verder uitwerkt. Naar verwachting zal dit in boekvorm in september 2017 worden gepubliceerd.

Klik hier voor het Eboek.

Voor meer informatie: www.voedingenverbeelding.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.