Supermarkten realiseerden 18,5% groei

Biologische omzet +11,5% naar 1,3 miljard euro in 2015

De supermarkten realiseerden 18,5% groei in 2015 in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet in 2015 te stabiliseren. Het jaar 2015 werd door hen afgesloten met een minimale krimp van 0,3%. In de eerste helft van 2016 groeide de omzet bij de speciaalzaken met 2,3%. Het totaal aandeel biologisch in de retail (supermarkt en speciaalzaak) bedroeg in 2015 ruim 4,3%. Deze cijfers komen uit het Bionext Trendrapport biologisch 2015 – juni 2016, dat vandaag (14 september) bekend gemaakt werd.

Directeur Bavo van de Idsert van Bionext: "Consumenten kiezen steeds vaker voor producten die aangetoond dier- en milieuvriendelijk zijn. Biologisch is al jaren een groeimarkt en steeds meer partijen beseffen dat en springen in op deze trend. Een gemiddeld groeicijfer voor biologisch van 11,5% in 2015 is daarvan het bewijs."
 

Start Bio10daagse: 10 dagen biologische promotie

Donderdag 15 september begint de Bio10daagse. Deze promotieperiode van Bionext werd vorig jaar ook georganiseerd en wist toen een gemiddelde omzetstijging van biologische producten te realiseren van 22% ten opzichte van de voorafgaande weken. Vrijwel alle supermarkten en speciaalzaken hebben in deze periode aanbiedingen. Dit wordt ondersteund met radiospotjes, een bijlage in de Metro en social media.
 

Nieuwe biologische boeren en telers gezocht

De groei van het biologisch areaal in Nederland kan de groei niet bijhouden. In 2015 daalde zelfs het aantal hectares gecertificeerde grond met 0,6%. Gelukkig is in het voorjaar 2016 een nieuwe trend zichtbaar: steeds meer boeren melden zich bij Skal Biocontrole om om te schakelen. Maar met een groei van 1,6% is er nog volop ruimte voor meer omschakelaars. Bavo: "De overheid moet meer doen om biologisch te stimuleren. Bionext heeft in het actieplan 'de duurzame groei van biologisch' 39 maatregelen beschreven om deze groei te faciliteren. Staatssecretaris van Dam moet zich inzetten om geen nieuwe drempels op te werpen zoals de voorgestelde fosfaatmaatregelen. Grondgebonden boeren die geen enkele bijdrage geleverd hebben aan het fosfaat overschot lijken nu toch gekort te worden. Dit zet een rem op de groei van biologisch."
 
Omschakelen is niet eenvoudig: een boer moet twee jaar biologisch werken, voordat de producten ook echt als biologisch op de markt mogen komen. Ook de sterk stijgende grondprijzen zijn een probleem voor omschakelaars, die meer grond nodig hebben om het welzijn van hun dieren te vergroten.

Klik hier voor het trendrapport.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven