Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel vruchten, maar weinig kilo's"

Biologische pompoenenoogst dupe van wateroverlast

Tholen – "We hebben een extreem jaar", vertelt teler Jeroen Robbers. Hij heeft zich met Biologisch landbouwbedrijf De Terp toegelegd op de teelt van biologische pompoenen, waarvan de oogst twee weken geleden is gestart. "Door de langdurig natte regenperiode aan het begin van het groeiseizoen schoten de gewassen in de stress. Er is volop vruchtvorming, maar de opbrengsten blijven achter."



Ruim 30 jaar geleden startte Jeroen met een klein vollegrondsgroentenbedrijf van 1 hectare. Pompoenen werden te midden van komkommer, tomaat, sla, andijvie en aardbeien op kleine schaal en uitsluitend biologisch geteeld. In de tussentijd nam het areaal geleidelijk aan toe om uit te groeien tot het volwaardig gemengd bedrijf van 90 hectare dat het vandaag de dag is.

"De pompoen werd door de biologische sector in Nederland geïntroduceerd", verduidelijkt Jeroen. "Toen we ongeveer 18 jaar geleden aan Bakker Barendrecht leverden, werd Albert Heijn één van de eerste retailers die het grote publiek kennis liet maken met de pompoen. Vanaf dat moment is het sectorbreed gegroeid. Vanuit de biologische sector heeft de pompoen in feite zijn plek verworven in de 'gangbare retail'."



Twee weken geleden is het bedrijf gestart met oogsten. Afgezien van de teelt regelt het bedrijf ook de verwerking en de opslag van pompoenen. Sinds half augustus is daarvoor een nieuwe pompoenenoogstmachine in gebruik genomen die uit Nieuw-Zeeland is geïmporteerd. De pompoenen worden met de hand gesneden, op de machine voorgesorteerd en ten slotte in kisten afgevuld. Vanuit daar worden de retailers beleverd en eveneens de exportmarkten bediend. De Terp exporteert hoofdzakelijk naar Duitsland – en in iets mindere mate naar België en Frankrijk – met name wanneer de binnenlandse productie in die landen stokt. "Wanneer de voorraden daar weg zijn, dan komen we meestal goed aan de bak met export. We kunnen daarin faciliteren, omdat we in Nederland goed zijn in de bewaring van groenten."

Meer dan andere biologische vollegrondsgroenten is de pompoen bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf. "De pompoen is een heel sterk gewas en leidt niet direct onder ziekten en plagen. Tegen de tijd dat het gewas gaat rijpen, zo vlak voor de oogst, komt meeldauw nog wel eens voor. Omdat meeldauw verder geen effect heeft op de vruchten, blijven de gevolgen over het algemeen beperkt. Hoogstens wordt er iets ingeboet aan kwaliteit en op opbrengsten op het eind."



Toch is de oogst dit jaar niet gevrijwaard van problemen, betreurt Jeroen. "Door de langdurig natte regenperiode aan het begin van het groeiseizoen vallen onze opbrengsten lager uit dan gehoopt. Door de weersomstandigheden schoot het gewas al in een vroeg stadium in een soort stress, waarin de pompoenplant van een vegetatieve fase in een generatieve fase belandde. Dan krijg je wel vruchten, maar geen kilo's. Juist die vegetatieve fase heb je nodig voor de opbrengsten. Het is de kunst om de ontwatering zo goed mogelijk te regelen en daarmee het overvloedige water kwijt te raken. Steeds meer telers realiseren dat. Daarbuiten probeer je als pakhuis of processor natuurlijk je productie zoveel mogelijk te spreiden. Vandaar dat wij van Zeeuws-Vlaanderen tot aan Zuidoost-Groningen actief zijn met onze oogstploegen. Zo heb je enige vorm van risicospreiding in de opbrengsten. Toch zien we over de gehele linie significante opbrengstderving."

Voor meer informatie:

Jeroen Robbers
De Terp Squashpackers B.V.
Lutterveld 2a
4117 GV Erichem
T: 0344 682009
F: 0344 682635
info@cvdeterp.nl
www.cvdeterp.nl