Export landbouwgoederen naar Duitsland met bijna kwart toegenomen

De export van landbouwgoederen naar Duitsland is met bijna een kwart toegenomen tussen 2010 en 2015. Dat komt neer op bijna 3 miljard euro. In de totale Duitse import van landbouwgoederen nam het aandeel Nederlandse producten echter licht af doordat de landbouwimport uit andere landen harder steeg. Dat meldt CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor. In deze monitor staat onder meer dat nieuwe trends in deze markt, zoals de groeiende vraag naar biologisch en kwaliteitsproducten, kansen bieden voor de Nederlandse producenten.

Meer dan een derde van de Duitse import van Nederlandse landbouwgoederen (5,5 miljard euro) heeft Noordrijn-Westfalen als bestemming. Daarna komen Nedersaksen (2,1 miljard), Baden-Württemberg (1,7 miljard), Beieren (1,3 miljard) en Hamburg (0,7 miljard).Aandeel groeit in kleinere deelstaten

Hoewel in de meeste deelstaten de landbouwimport uit Nederland groeide, groeide het Nederlandse aandeel in de import alleen in de economisch kleinere deelstaten: Saarland (van 12,7 tot 19,2 procent, oftewel een stijging van 6,5 procentpunt), Saksen-Anhalt (5,1 procentpunt), Brandenburg (4,5 procentpunt), Thüringen (3,1 procentpunt), Hamburg (1,6 procentpunt) en Rijnland-Palts (0,2 procentpunt). In de economisch grote deelstaten Beieren, Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Hessen verliezen Nederlandse landbouwproducten terrein of neemt het belang niet toe.Bron: Statistiekbureaus Duitse deelstaten, CBS010203040

Bloemen en planten belangrijkste exportproduct

Van de landbouwgoederen die Duitsland importeert uit Nederland staan bloemen en planten op één (2 miljard euro). Op de tweede plaats komen groenten (1,7 miljard euro), gevolgd door kaas (0,9 miljard euro), veevoer (0,9 miljard euro) en levende dieren (0,8 miljard euro).

Bloemen en planten zijn niet alleen de grootste productgroep maar kennen ook de sterkste groei met 265 miljoen euro. Deze wordt op de voet gevolgd door groente (+ 258 miljoen) en fruit (+ 214 miljoen). Ook de import van bereide voedingsmiddelen, zoals babymelkpoeder en ketchup, (+ 137 miljoen) en kaas (+ 135 miljoen) groeide aanzienlijk.


Relatief vaak Nederlands ei en bloemetje naar Duitsland

Het Nederlandse aandeel in de Duitse import is het grootst bij eieren (71 procent), bloemen en planten (60 procent), levende dieren (58 procent), margarine (53 procent) en bereide oliën en vetten (48 procent).

Klik hier voor de monitor.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven