Oude fruitrassen plukken en proeven bij boomkwekerij Op Goede Grond

In Rijsbergen ligt een kleine natuuroase tussen de uitgestrekte landbouwvelden. 'Op Goede Grond' van Monique en Jack Groot is een kwekerij voor oude fruitrassen. Maar tegelijk is het een goed stukje grond voor heel veel andere leuke dingen, zoals workshops smeden en tin gieten, of pizza's bakken in de openlucht houtoven. Zaterdag 8 oktober (van 10:00 tot 16:00 uur) organiseert Op Goede Grond in samenwerking met Velt West-Brabant een open dag.De boomgaard bevat zo'n 150 oude fruitrassen, zowel hoogstam als laagstam. Tussen de bomen wordt weinig gewied of geschoffeld, en er wordt beperkt gesnoeid. Hierdoor oogt het eerder als een natuurlijk fruitbos dan als een klassieke boomgaard. Deze biedt een schuilplaats aan allerlei dieren, zoals hazen, vele soorten vlinders en soms zelfs reeën.Maar 'Op Goede Grond' is meer dan alleen een prachtig fruitbos. Zo is er ook de paddenpoel en de zelf aangelegde heuvel met daaronder een vleermuizentunnel. Het terrein biedt veel mogelijkheden tot het ambachtelijk verwerken van natuurlijke materialen. Zo kan men leren vlechten met wilgentenen, een insectenhotel leren bouwen, wol verwerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen, taarten en jams leren maken en natuurlijk ook leren enten en snoeien. Monique en Jack hebben de vaardigheden in huis en delen deze graag. Deze zaterdag kan men hier een voorproefje van beleven.Activiteiten op de Open Dag:
  • Rondleidingen en uitleg over 'Op Goede Grond'.
  • Koffie, thee en homemade taart (alleen al een goede reden om langs te komen).
  • Determineren van fruit door Jan Woltema, pomoloog: heb je een fruitboom staan, maar weet je niet meer welk ras? Neem dan drie rijpe vruchten mee. Jan weet vrijwel altijd welk ras het is en waar dit ras vandaan komt.
  • Pluk je eigen fruitvoorraadje.
  • Voorproefje van de workshops op Op Goede Grond.
  • En natuurlijk De Velt Boekenkraam.

Waar: Bigtelaar, tegenover nr. 1b, 4891 PC Rijsbergen (Google Maps 51.487403, 4.711327).
Wanneer: zaterdag 8 oktober, van 10:00 tot 16:00 uur.Biologisch?

Monique Wescher vertelt waarom Op Goede Grond geen Skal-certificaat heeft: "Wij hebben ervoor gekozen om geen Skal-certificaat aan te vragen omdat dit voor ons te duur is. Wij vinden het het leukst om kleinschalig te verkopen. Onze klanten komen echt de bomen uitzoeken die bij ze passen. Wij willen de bomen betaalbaar houden voor iedereen en het Skal-certificaat draagt hier niet aan bij. Het voegt voor ons ook niets toe. Genietend op ons land zie je wel dat wij niet spuiten tegen onkruid en de bomen geen kunstmest geven om te groeien, maar ervoor zorgen dat de grond waar zij instaan door begroeiing wordt gevoed."

Voor meer informatie: www.op-goede-grond.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven