Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Maar liefst 46 nieuwe leden voor onze coöperatie"

Biologische producten Veld en Beek zelfs 's nachts verkrijgbaar

Tholen – Het Gelderse Doorwerth stond op 11 september voor even in het teken van ambachtelijk bereide biologische voeding. Door middel van proeverijen en rondleidingen konden de honderden bezoekers op de open dag van Biologische Boerderij Veld en Beek ervaren wat deze 'boerderijsupermarkt' zoal te bieden heeft. "Het was bomvol, maar nog belangrijker was dat onze coöperatie er maar liefst 46 nieuwe leden bijkreeg", vertelt oprichter Jan Wieringa enthousiast.



Rechtstreeks van de boer

De producten die bij Veld en Beek worden verkocht komen daadwerkelijk 'rechtstreeks van de boer'. "De Albert Heijn noemt dat ook zo, maar dat is niet veel meer dan wederverkoop van producten. Wij verkopen daarentegen alleen wat we zelf produceren", verduidelijkt Jan. Daarbij houdt het bedrijf de prijzen aan die biologische natuurvoedingswinkels hanteren.

Toch heeft de boerderij geen 'fysieke winkels' met winkelpersoneel. De verkoopwijze van de producten mag met recht uniek genoemd worden. Op vijf locaties in Nederland – Wageningen, Bennekom, Renkum, Oosterbeek en Heelsum – staan namelijk koelwagens opgesteld waar leden via zelfservice hun producten kunnen kopen. "Het is een variant op het groentetassysteem, waarbij consumenten hun groenten ophalen op een daarvoor bestemde locatie. Wat wij hebben, lijkt daarop. De boerderijproducten zijn uitgestald in een koelcel op wielen, die leden met een eigen sleutel kunnen openen. Leden kunnen uit de wagen halen wat ze willen, zolang ze op een lijst noteren wat ze hebben meegenomen. Dat alles kan 7 dagen per week, 24 uur per dag. En aan het eind van de maand wordt het bedrag per automatische incasso afgeschreven", vervolgt Jan.



Ambachtelijk bereide streekproducten

Tijdens de proeverijen kon het toegesnelde publiek kennismaken met een veelvoud aan producten, variërend van zuivelproducten (melk, yoghurt, karnemelk, boter, room, kaas, kwark en weidefris) tot (kas)groenten, aardappelen, vlees, koek, brood en kefir. De producten worden op ambachtelijke wijze bereid, geheel teruggrijpend op de oorsprong. Een in het oog springend voorbeeld daarvan is de kaas, merkt Jan op. "Onze kaas, die we bij geconditioneerde omstandigheden bewaren, maken we met een zogenaamde natuurlijke korst zonder plastic coating. In plaats daarvan droogt de buitenlaag enigszins in, een techniek die 100 jaar geleden ook al werd toegepast. Dat levert een kaas op die je in zijn geheel op kunt eten."



Koedelen: een aandeel in de veestapel

Veld en Beek opereert ook als coöperatieve consumentenvereniging, waarbij geïnteresseerden middels een lidmaatschap van 2,50 euro per jaar beroep kunnen doen op de boerderijproducten. Diezelfde leden kunnen op symbolische wijze mede-eigenaar worden van de koeien op het erf. "De koeien zijn in eigendom van de consumentencoöperatie", vertelt Jan. "De coöperatie financiert de koeien middels de uitgifte van aandelen. Bij ons heet dat 'koedelen'. Het zijn in feite renteloze leningen. Onze leden vinden het vooral leuk om een positieve, maatschappelijke bijdrage te leveren. Het gaat hen niet zozeer om persoonlijk gewin."



Voor meer informatie:
 
Jan Wieringa
Veld en Beek
Fonteinallee 33
6865 ND Doorwerth
M: 06-21516966
veldenbeek@yahoo.com
www.veldenbeek.nl