Zaterdag 8 oktober - Van Hippe Boon tot Powerpeul

Slow Food Utrecht in Gesprek over peulvruchten

Zaterdagmiddag 8 oktober aanstaande staat de door de Verenigde Naties uitgeroepen Jaar van de Peulvrucht centraal bij Slow Food Utrecht in Gesprek.

Programma

15:00 uur - Ontvangst

15:30 uur - 'Bonenliefde' door Marieke van Eyndhoven van 'de hippe boon'. Marieke vertelt over haar passie voor de boon, het ontstaan, de uitgebreide geschiedenis en de reizen van de boon en de diversiteit die we in Nederland kennen. Daarnaast belicht zij de culinaire eigenschappen en mogelijkheden van de verschillende soorten. Marieke is regelmatig op pad om bijzondere bonensoorten bij kleinschalig telende boeren te verzamelen en biedt ze aan bij de liefhebbers via haar webwinkel.16:30 uur 'Lupine: van teelt tot keuken' door Jacqueline Castelijns van 'Powerpeul'. Powerpeul is een jong bedrijf dat plantaardig koken met de witte lupineboon in Nederland populair wil maken. Dat doen zij door deze bijzondere boon lokaal te telen, recepten te delen en met koks en bakkers te koken om hen te inspireren deze plantaardige optie aan hun assortiment toe te voegen. Lupine bevat veel hoogwaardige eiwitten (meer dan 36%), is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels (meer dan 40%) en bevat weinig vet. Als hoogwaardige eiwitbron is lupine een duurzaam alternatief voor soja en vlees. Bovendien is de lupineplant een stikstofbinder en goed voor de vruchtbaarheid van de grond.

17:15 uur - In Gesprek
 
18:00 uur - Proeverij. De koks Anna Laming en Judith Karis van het Slow Food op Pad team bereiden van vijf bijzondere bonensoorten en de lupine een proeverij: de pure smaak van de peulvrucht en van iedere soort een bewerking. Iedere deelnemer krijgt een zakje peulvruchten inclusief recept cadeau om thuis de opgedane culinaire inspiratie uit te proberen.

20:00 uur - Afsluiting

Datum: zaterdag 8 oktober aanstaande, van 15:00 uur tot 20:00 uur.
Plaats: Tuinderij Eyckenstein, Dorpsweg achter nummer 264 in Maartensdijk, zie voor meer informatie: www.landgoedgroenten.nl.
Kosten: Leden 15 euro en niet-leden 17,50 euro, ter plekke contant betalen (er is geen pin).
Aanmelden: evenementen-utrecht@slowfood.nl onder vermelding van 'peulvruchtnemen'.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven