Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verklaring na Europees overleg: Cork 2.0

Bio-sector roept op tot daden

Europese beleidsmakers en belangenbehartigers hebben een verklaring voor de toekomst van de EU Rural Development Policy voorgesteld. Dat gebeurde op dinsdag 6 september tijdens een conferentie in Cork. Het voorstel beschrijft een nieuwe aanpak om verschillende uitdagingen het hoofd te bieden in plattelandsgebieden. De verklaring komt op een moment waarin het besef groeit dat het huidige beleid onhoudbaar geworden is. Daarnaast is er onlangs een rapport gepubliceerd door voorzitter van de Europese Commissie over duurzame ontwikkeling.

De biologische sector verwelkomt het besef dat er grotere investeringen nodig zijn in milieu en publieke goederen. De sector vraag om een duidelijke toewijding van Europese leiders aan het werk om de fundamenten van het huidige beleid aan te pakken en de mooie woorden van de verklaring in daden om te zetten.

"Aanhoudende prijs-volatiliteit bij Europese boeren laten zien dat het Europese beleid om de landbouwactiviteiten te stroomlijnen met de wereldmarkten niet de oplossing is om de rurale volatiliteit te steunen", aldus Thomas Fertl, IFOAM EU Board Member. "Om daadwerkelijk de verschillende uitdagingen van de rurale gebieden aan te pakken, moet er erkenning zijn voor de waarde die de landbouw aan gemeenschappen kan geven, waaronder banen, biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. Concrete stappen in deze richting zijn in het voordeel van zowel de boeren als bewoners van het platteland en uiteindelijk ook in het voordeel van de belastingbetaler."

"De veerkracht van de Europese landbouw wordt steeds crucialer voor de plattelandsgebieden", aldus Gillian Westbrook, IFOAM EU Council Member. "Te lang zijn milieu- en sociale vraagstukken genegeerd met korte termijn oplossingen die een falend systeem moesten oplappen. De volgende hervorming van CAP moet een omschakeling naar een duurzame landbouw promoten om de leefbaarheid van het platteland en kwalitatief hoogwaardige voedselproductie in Europa te waarborgen."
Publicatiedatum: