Eind augustus is de oogsttijd van biologische mango's uit Spanje. BioTropic was aan de start van de oogst bij haar teeltpartners op bezoek. Zwaartepunt van het bezoek was de jaarlijkse audit van BioTropic's agrarisch-ingenieur Mauro Finotti. Hij controleert regelmatig de kwaliteit van het fruit en bespreekt mogelijke problemen bij de teelt met de producenten. Hij werd begeleid door Pernille Kroyer Dynesen, bedrijfsleidster van het BioTropic-kantoor in Spanje en door Ronald Vianen, bedrijfsleider van het Nederlandse BioTropic-kantoor.
Foto: BioTropic
De mangobomen groeien midden in een heuvelachtig landschap nabij de kust, in het Spaanse zuiden tussen Málaga en Almería. De kustregio is één van de meest zonrijke landstreken van Europa, ook bekend als de 'Zonnekust' (Costa del Sol). Vanwege het bijzondere microklimaat is dit gebied optimaal geschikt voor exotisch fruit als de mango.
Het mangoras 'Osteen' is bijzonder goed aangepast aan het klimaat en de grond. Ze is het meest geteelde biologische mangoras in de streek. De 'Osteen' heeft een ovale vorm en is groen/paars van kleur. De mango's worden vlak voordat ze volledig rijp zijn geoogst en kunnen later narijpen, waarbij hun kleur vaak veranderd naar meer rood- en geeltinten. Desondanks zegt de kleur van de schil niet per se iets over de rijpingsgraad. De geur en de zachtheid van het vruchtvlees zijn veel bepalender.
Pernille Dynesen bij Vicente Terrón. Foto: BioTropic.
Vicente Terrón is één van de zes producenten die werden bezocht. Zijn acht hectare grote bedrijf ligt afgelegen in het achterland van Vélez-Málaga. Hij is al sinds meer dan twintig jaar biologisch teler.
De teeltpartners produceren naast mango's in kleinere omvang ook biologische avocado's. Het eerste vroege ras met de naam 'Bacon' zal begin september verkrijgbaar zijn.
Voor verdere informatie:
BioTropic GmbH
Daimlerstraße 4
47167 Duisburg
Telefoonnummer: +49 203 51 87 60
Fax: +49 203 51 87 63 60
info@biotropic.com
Abonneren
Vacatures
BioTropic op bezoek bij Spaanse bio-mangotelers
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"