16 oktober

Viering 'World Food Day' dit jaar in Rotterdam

Op 16 oktober is het wereldvoedseldag. Een dag waarop internationaal eten wordt gevierd, maar ook aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen waarvoor het huidige voedselsysteem staat. Op World Food Day krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken van de regio Rotterdam en gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Volg Bram Ladage's friet van aardappelveld tot frituur, bezoek de Rotterdamse haven, krijg kookles van Rudolph van Veen of schuif aan tafel bij Staatssecretaris Martijn van Dam om over de toekomst van ons voedsel te praten.

Bekijk hier het volledige programma.

Het programma

Op zondag 16 oktober vormt het Schouwburgplein het bruisende festivalhart met onder andere een foodquiz, kookdemo's van bekende TV-chefs en lekker eten van Rotterdamse bodem. Er is voor ieder wat wils. Je kunt op excursie naar verschillende foodondernemers in en om de stad. Duik bijvoorbeeld in de reis van tropisch fruit, van aankomst in de haven tot het selecteren en verpakken. Of breng een bezoek aan een tomatenteler in het achterland. Voor de bezoeker die het naadje van de kous wil weten over wat er allemaal op zijn bord ligt wordt er ook een hele reeks talkshows georganiseerd.

Kookdemonstraties

Elke dag weer iets lekkers en gezonds op tafel zetten is soms een uitdaging. Maar met de tips die je op World Food Day krijgt, wordt het een eitje. Kom kijken naar Yvette van Boven (Koken met van Boven), Rudolph van Veen (24Kitchen) en Abdelkader & Saïda Benali (Casa Benali). Daarnaast is het Schouwburgplein omgetoverd tot voedselparadijs waar je letterlijk kilo's kunt knallen en via interactieve installaties en spellen een reis maakt door ons voedselsysteem.

Excursies

Voor de nieuwsgierige bezoeker zijn er verschillende excursies naar foodondernemers in en om Rotterdam. Ga achter de schermen bij de afdeling diëtiek van het Erasmus MC, stap op de fiets naar jonge ondernemers, waan je een dag in de wereld van de Rotterdamse haven bij Opticool of laat je inspireren door boeren en telers uit de regio.Waarom World Food Day?

In 1981 is 16 oktober door de Verenigde Naties tot wereldvoedseldag uitgeroepen om jaarlijks aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Dit jaar vraagt de FAO (Food and Agricultural Organization) extra aandacht voor klimaatverandering. De landbouwsector is enorm kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar is tegelijkertijd ook een van de sectoren die veel vraagt van het milieu. De perfecte balans vinden in dit systeem is dus belangrijk. En daar kunnen niet alleen overheid en de sector zelf aan bijdragen ook de consument speelt een belangrijke rol.
 
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam geven met World Food Day de Nederlandse invulling aan deze internationale bewustwordingsdag en de uitdagingen van dit moment. We produceren genoeg voedsel voor iedereen, maar honger en voedselzekerheid blijft onopgelost. Op World Food Day viert Nederland de verbindende kracht van voedsel en staat de bezoeker stil bij hoe het voedselsysteem in elkaar zit en welke bijdrage een ieder kan leveren aan een duurzame en eerlijke voedseltoekomst.
 
Bekijk hier de video van World Food Day:

World Food Day from World Food Day on Vimeo.

De activiteiten op het Schouwburgplein zijn gratis toegankelijk, evenals de talkshows (reserveren noodzakelijk). Excursies kosten 2,50 per stuk. Een plek reserveren voor een van de talkshows of een kaart kopen voor een excursie kan via www.worldfoodday.nl.
 
World Food Day is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Rotterdam in samenwerking met Greenport Westland-Oostland, Provincie Zuid-Holland en Rabobank. De uitvoering van World Food Day is in handen van OneWorld en Food Cabinet.

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.