Bijeenkomst 'Mobiel slachten': 7 september

Bionext en INNOHOW nodigen biologische veehouders en verwerkers met interesse in mobiel slachten uit voor een bijeenkomst op 7 september aanstaande van 13:30–16:30 uur in hotel 't Speulderbos, Speulderbosweg 54 te Garderen. Inloop vanaf 13:15 uur.

Aanmelden kan tot uiterlijk 4 september, door dit formulier in te vullen.

Mobiel slachten, het direct bij de stal slachten in een mobiele slachterij, heeft voordelen ten aanzien van dierenwelzijn en vleeskwaliteit. Hoewel individuele bedrijven met regelmaat interesse tonen in deze slachtmethode, is dit idee in Nederland nog niet uitgewerkt in de praktijk. Op basis van de bijeenkomst, zal worden besloten of de krachten gebundeld kunnen worden in een pilot project.

Vijf jaar geleden is er in Nederland onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om vleesvee (varkens, runderen, kippen, schapen) te slachten in een mobiele slachterij. Uit dit onderzoek bleek, dat er geen technische of wettelijke belemmeringen waren om in Nederland met een mobiele slachterij te starten. De financiële haalbaarheid hangt van veel factoren af en was niet zonder meer te voorspellen. Door de kleinschaligheid van een mobiele slachterij ligt het voor de hand, dat de kosten globaal op het niveau van een zelfslachtende slager uitkomen. Dat maakt het mobiel slachten met name interessant voor kleinschalige bedrijven die nu hun dieren naar een kleine slachterij brengen.

Agenda:
  • Welkom en voorstelrondje.
  • Presentatie mobiel slachten: ontwikkelingen tot nu toe en ervaringen in het buitenland.
  • Wat voor vlees hebben we in de kuip? Overzicht van de kenmerken van de deelnemers in de zaal om een beeld te krijgen van het type ondernemer en de verschillende behoeftes.
  • Discussie: Waar is behoefte aan in een pilot? Wat is daar voor nodig? En welke rol willen de ondernemers hierin spelen?
  • Conclusies en vervolg.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Heleen Klinkert (Bionext) 030 2339973, klinkert@bionext.nl of Ruud Pothoven (INNOHOW), 06 55173225, ruud.pothoven@innohow.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.