Bodemgezondheid centraal bij cursus 'Boer en Leven'

In deze cursus in 6 dagen staat bodemgezondheid centraal, draait het allemaal om leven en hoe dit (micro)leven positief is te beïnvloeden en in balans te krijgen. Aan de orde komt vooral het microleven in de bodem, maar ook op andere plaatsen in de bedrijfskringloop. Daarbij is het van groot belang hoe wij als mens staan in ons bedrijf, wat is onze grondhouding en wat kunnen we eventueel aan onze houding veranderen.De cursus gaat voor een belangrijk deel over de bodem, dat maakt deelname aantrekkelijk voor zowel melkveehouders als akkerbouwers. De cursisten onderzoeken een aantal bodemmonsters van de deelnemende bedrijven met bio-elektronica en maken chroma's. Deze analyse maakt het mogelijk percelen te volgen in de tijd. Met een speciaal ontwikkelde methode wordt de aanwezigheid en vitaliteit van het bodemleven op uw bedrijf gemeten.De deelnemers krijgen les in fermenteren en het maken van zogenaamde 'biofertilisers'. Daarnaast gaan ze kijken hoe deze op hun bedrijf zijn toe te passen om de bodem in betrekkelijk korte tijd in een gezondere balans te brengen. Bij de veehouders komt het belang van beweiding en van plantdiversiteit, voor een gezonde voeding voor bodem en dier, aan de orde.

Een speciaal cursusdeel gaat over de mineralenvoorziening door middel van voeding. Inzichtelijk wordt gemaakt wat er mis is met de mineralenbalans en de hoeveelheden in ons dierlijk en plantaardig voedsel en voer. De deelnemers krijgen handvatten hoe ze deze balansen weer kunnen herstellen om chronische ziekten te voorkomen.Iedere deelnemer maakt ten slotte, met behulp van de cursusleider en de medecursisten, voor zijn eigen bedrijfssituatie een plan van aanpak. Hierin wordt, met de in de cursus aangedragen handvatten, gepland hoe te komen tot een balans in het biologisch leven op het eigen bedrijf.

Het is de bedoeling om circa een jaar na afloop van deze cursus nog eens samen komen om na te gaan in hoeverre de plannen zijn uitgevoerd en wat het resultaat hiervan is. Door opnieuw te bemonsteren en te meten met de besproken meetmethodes, wordt dit ook objectief vastgesteld.De cursusdagen worden gehouden op de verschillende bedrijven van de deelnemers. De dag start om 9:30 uur en zal afgerond worden om 15:00 uur, voor de lunch wordt gezorgd. De cursisten komen ongeveer eens per maand bij elkaar, uiteraard in goed overleg met elkaar.

Voor 975 euro exclusief BTW krijgt u deze 6 daagse cursus aangeboden. Bij het cursusgeld is inbegrepen:
  • Boek: Bodemvruchtbaarheid een zaak van biologisch denken (dr. Hans Peter Rusch)
  • Map met lesmateriaal
  • 2 bodemanalyses inclusief bemonstering (Bio-elektronica meting Peter Vanhoof)
  • 6x lunch en koffie en thee

Aanmelden voor de cursus die start in oktober 2016 in uw regio kan door een mailtje te sturen naar: r.c.advies@planet.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.