De overgang op biologisch kan ervoor zorgen dat wijngaarden zich makkelijker aanpassen aan klimaatverandering. In deze warme en natte zomer hebben de Duitse telers echter te maken gekregen met een infectie die ze niet tegen kunnen gaan zonder synthetische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.
De infectie waar het om gaat is valse meeldauw. Valse meeldauw is een schimmelinfectie die de druiven verschrompelt en ervoor zorgt dat ze bruin worden, in plaats van stevig en groen. Het kan een hele oogst verpesten. Sommige Duitse wijntelers vrezen voor de ondergang van hun bedrijf.
In 2013 is kaliumfosfonaat, het voorheen veelgebruikte gewasbeschermingsmiddel, geclassificeerd als synthetisch gewasbeschermingsmiddel waardoor biologische telers hier geen gebruik meer van kunnen maken. Tegenwoordig gebruiken biologische telers kopersulfaat om hun teelt te beschermen. Kopersulfaat is helaas niet genoeg om valse meeldauw te overwinnen, aangezien er in Duitsland maximaal 3 kilogram per hectare van mag worden gebruikt. Sommige telers twijfelen om terug te gaan naar conventionele wijnproductie. Een ander gevaar dat loert wanneer de zomer zowel warm als vochtig is, is zwartrot. Zwartrot is bijna niet te bestrijden voor biologische telers.
Klimaatverandering is niet enkel slecht voor biologische telers. Biologische wijngaarden zijn over het algemeen juist beter in staat zich aan te passen aan klimaatverandering, aangezien de grond beter vocht kan vasthouden en veel verschillende nutriƫnten bevat.
Biologische telers proberen veel zon op de druiven te laten schijnen, want hier wordt de huid van de druiven dikker van waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes. Ook gebruiken sommige biologische telers eucalyptusolie of sinaasappelolie. Biologische wijngaarden hebben een kleinere oogst dan conventionele wijngaarden, maar de focus ligt ook meer op kwaliteit dan op kwantiteit.
Bron: DW

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- De Speld steekt de draak met biologisch
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-06 Brand in omgeving van Bodegas Neleman
- 2022-06-29 THIJS-drinks maakt verborgen kosten inzichtelijk voor de consument
- 2022-06-24 The Good Wine doneert per fles 750 liter schoon drinkwater
- 2022-06-21 Zeilschip met biologisch fair trade koffie uit Colombia vaart haven Amsterdam binnen
- 2022-06-14 Ecotone opent nieuwste productlijn van plantaardige dranken
- 2022-06-13 Jumbo filiaalhouders Deurne en Breda ontvangen Neleman wijnreischeque
- 2022-06-10 (Ver)nieuw(d): Piramide Losse thee en kruideninfusies in 6 smaakvarianten
- 2022-06-07 Honest Tea-oprichter besluit opnieuw bio-ijsthee op de markt te brengen na besluit Coca-Cola
- 2022-06-07 Meerderheid in Nederland is vóór toevoegen plantaardig alternatief schoolmelk
- 2022-06-03 "De Patte de Loup is ons nieuwe unieke biologische appelsap"
- 2022-05-25 Coca Cola stopt productie van Honest Tea
- 2022-05-24 Pieter Pot stopt biologische wijn in herbruikbare fles
- 2022-05-20 Ecotone investeert 20 miljoen in productie van plantaardige dranken
- 2022-05-20 Goeie Mie Gin haalt investering op bij Dragons’ Den
- 2022-05-18 Flevosap introduceert biodynamische lijn OERsappen
- 2022-05-12 Gouden medaille voor Ur-Pilsener, zilver voor Oertarwe blond
- 2022-05-06 SodaStream breidt uit met biologische fruitsmaken
- 2022-05-05 "Onze kokosazijn is zeker iets bijzonders"
- 2022-05-04 Nu ook pils in blik van De Leckere
- 2022-05-02 Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint