Duitse bio-wijngaarden geraakt door klimaatverandering
De infectie waar het om gaat is valse meeldauw. Valse meeldauw is een schimmelinfectie die de druiven verschrompelt en ervoor zorgt dat ze bruin worden, in plaats van stevig en groen. Het kan een hele oogst verpesten. Sommige Duitse wijntelers vrezen voor de ondergang van hun bedrijf.
In 2013 is kaliumfosfonaat, het voorheen veelgebruikte gewasbeschermingsmiddel, geclassificeerd als synthetisch gewasbeschermingsmiddel waardoor biologische telers hier geen gebruik meer van kunnen maken. Tegenwoordig gebruiken biologische telers kopersulfaat om hun teelt te beschermen. Kopersulfaat is helaas niet genoeg om valse meeldauw te overwinnen, aangezien er in Duitsland maximaal 3 kilogram per hectare van mag worden gebruikt. Sommige telers twijfelen om terug te gaan naar conventionele wijnproductie. Een ander gevaar dat loert wanneer de zomer zowel warm als vochtig is, is zwartrot. Zwartrot is bijna niet te bestrijden voor biologische telers.
Klimaatverandering is niet enkel slecht voor biologische telers. Biologische wijngaarden zijn over het algemeen juist beter in staat zich aan te passen aan klimaatverandering, aangezien de grond beter vocht kan vasthouden en veel verschillende nutriënten bevat.
Biologische telers proberen veel zon op de druiven te laten schijnen, want hier wordt de huid van de druiven dikker van waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes. Ook gebruiken sommige biologische telers eucalyptusolie of sinaasappelolie. Biologische wijngaarden hebben een kleinere oogst dan conventionele wijngaarden, maar de focus ligt ook meer op kwaliteit dan op kwantiteit.
Bron: DW
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Budels Malt 0.0% Bio uitgeroepen tot het beste Alcoholvrij bier van Nederland
- 2023-05-23 Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten
- 2023-05-17 Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen
- 2023-05-12 Limited edition Zomerdrank nu verkrijgbaar
- 2023-05-04 "Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"
- 2023-05-04 Gulpener valt 19 keer in de smaakprijzen
- 2023-04-19 Stop je wijnfles in de grond
- 2023-04-18 Belgische natuurlijke bio-frisdrank klaar voor verdere Europese uitrol
- 2023-04-06 "De hele voorraad is inmiddels verkocht"
- 2023-03-31 Nieuw sap combineert gember en kurkuma met goji
- 2023-03-27 "De 'botanicals' en beperkte zoetheid geven onze drankjes een meer volwassen beleving"
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's