Duitse bio-wijngaarden geraakt door klimaatverandering
De infectie waar het om gaat is valse meeldauw. Valse meeldauw is een schimmelinfectie die de druiven verschrompelt en ervoor zorgt dat ze bruin worden, in plaats van stevig en groen. Het kan een hele oogst verpesten. Sommige Duitse wijntelers vrezen voor de ondergang van hun bedrijf.
In 2013 is kaliumfosfonaat, het voorheen veelgebruikte gewasbeschermingsmiddel, geclassificeerd als synthetisch gewasbeschermingsmiddel waardoor biologische telers hier geen gebruik meer van kunnen maken. Tegenwoordig gebruiken biologische telers kopersulfaat om hun teelt te beschermen. Kopersulfaat is helaas niet genoeg om valse meeldauw te overwinnen, aangezien er in Duitsland maximaal 3 kilogram per hectare van mag worden gebruikt. Sommige telers twijfelen om terug te gaan naar conventionele wijnproductie. Een ander gevaar dat loert wanneer de zomer zowel warm als vochtig is, is zwartrot. Zwartrot is bijna niet te bestrijden voor biologische telers.
Klimaatverandering is niet enkel slecht voor biologische telers. Biologische wijngaarden zijn over het algemeen juist beter in staat zich aan te passen aan klimaatverandering, aangezien de grond beter vocht kan vasthouden en veel verschillende nutriƫnten bevat.
Biologische telers proberen veel zon op de druiven te laten schijnen, want hier wordt de huid van de druiven dikker van waardoor ze minder gevoelig zijn voor ziektes. Ook gebruiken sommige biologische telers eucalyptusolie of sinaasappelolie. Biologische wijngaarden hebben een kleinere oogst dan conventionele wijngaarden, maar de focus ligt ook meer op kwaliteit dan op kwantiteit.
Bron: DW