Overzicht resultaten beleggingsfondsen in eerste halfjaar 2016

Triodos Organic Growth Fund met 19,6% gegroeid

In een tijd waarin uitdagende markten centraal staan, is het totaal aan vermogen van de Triodos beleggingsfondsen in de eerste zes maanden van 2016 nagenoeg stabiel gebleven op 3,1 miljard euro (ultimo 2015: 3,1 miljard euro).

Vergeleken met de cijfers per ultimo 2015 is het totaal aan vermogen met 2,5% afgenomen. Deze geringe daling is deels het gevolg van het feit dat Triodos Renewables plc (142 miljoen euro) een transitie naar een onafhankelijke organisatie heeft doorgemaakt, waarbij het met ingang van 1 maart 2016 opereert onder de naam Thrive Renewables. Het vermogen van Triodos Renewables plc maakt daarmee geen onderdeel meer uit van het totaal aan vermogen van Triodos Investment Management. Daarnaast zijn de Triodos SRI Funds (Triodos SICAV I), die investeren in beursgenoteerde bedrijven, in de eerste zes maanden van 2016 geconfronteerd met volatiele beurzen. Hoewel deze fondsen aanhoudend instroom zagen, kon dit niet worden omgezet in groei van de fondsen als gevolg van dalende beurskoersen, hoofdzakelijk in het eerste kwartaal van het jaar. Vergeleken met de eindejaarcijfers, zijn de Triodos SRI Funds fractioneel gedaald met 0,3% naar 1.279 miljoen euro.

Het merendeel van de Triodos beleggingsfondsen kende groei in de eerste zes maanden van 2016. Triodos Organic Growth Fund realiseerde een significante groei van 19,6% naar 39,0 miljoen euro. Triodos Microfinance Fund en Triodos Fair Share Fund noteerden een groei van het beheerd vermogen van 9,4% en 7,5% naar respectievelijk 333,6 miljoen euro en 319,8 miljoen euro. Het beheerd vermogen van Triodos Renewables Europe Fund nam met 7,6% toe naar 69,5 miljoen euro.

Marilou van Golstein Brouwers, voorzitter van de Management Board van Triodos Investment Management: "In het huidige volatiele en uitdagende economische klimaat, blijven we een toename zien van het aantal investeerders dat belegt met een lange termijn focus en het doel om positieve impact te realiseren. Dat is een goede ontwikkeling, aangezien een lange termijn visie hard nodig is om de uitdagingen te adresseren waarmee de wereld zich geconfronteerd ziet, zoals klimaatverandering of de groeiende sociale ongelijkheid. Veel van deze uitdagingen zijn benoemd in UN Sustainable Development Goals. Met behulp van gecommitteerde investeerders die met hun investeringen streven naar het realiseren van blijvende positieve impact, kunnen we een essentiële bijdrage leveren aan het behalen van deze doelen en daarmee aan een duurzamere samenleving."

Het beheerd vermogen van Triodos Multi Impact Fund, het Triodos 'fund-of-funds' beleggings-fonds dat gelanceerd is in december 2015, groeide naar 33,4 miljoen euro. Dat is een groei van 73,4% vergeleken met de eindejaarcijfers. Het fonds biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren in een mix van Triodos beleggingsfondsen en impact bonds, en speelt hiermee in op de aanhoudende vraag naar toegankelijke, schaalbare en dagelijks verhandelbare beleggingsproducten met positieve impact.

Het beheerd vermogen van Triodos Groenfonds, Triodos Cultuurfonds en Triodos Vastgoedfonds bleef relatief stabiel met slechts fractionele afnames. Triodos Groenfonds kende een daling van 0,1% naar 676,2 miljoen euro. Triodos Cultuurfonds en Triodos Vastgoedfonds daalden beide met 0,7% naar respectievelijk 97,0 miljoen euro en 67,7 miljoen euro.

De Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering in opkomende markten, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid.

Triodos Organic Growth Fund

Triodos SICAV II - Triodos Organic Growth Fund biedt investeerders de mogelijkheid om te participeren in de groeiende sector voor biologische voeding en duurzame consumenten-producten in Europa.

In het eerste halfjaar van 2016 heeft Triodos Organic Growth Fund groeikapitaal verstrekt aan Naturfrisk Group Holding A/S. Het fonds heeft daarmee een aandelenbelang van 20% genomen in één van de grootste en oudste producenten van biologische frisdranken, sappen, bier en gedistilleerde dranken in Denemarken. Naturfrisk verkoopt haar producten hoofdzakelijk in Denemarken, maar ook in Zweden, Nederland en Duitsland. De producten worden verkocht onder drie verschillende merknamen: Naturfrisk (sappen en frisdrank), Ørbæk Bryggeri (bier) en Isle of Fionia (gedistilleerd).

In de eerste zes maanden van 2016 is het beheerd vermogen van Triodos Organic Growth Fund 19.6% gegroeid naar 39,0 miljoen euro. Het resultaat van het fonds over het eerste halfjaar van 2016 is 1,2 miljoen euro. Het rendement over het eerste halfjaar van 2016 bedraagt 3,6% (op basis van intrinsieke waarde per ultimo juni 2016, Q-dis share class).

Op basis van intrinsieke waarde op de laatste handelsdag in juni 2016 bedraagt het rendement van Triodos Organic Growth Fund:Vanwege de Europese distributiestrategie is het fonds gevestigd in Luxemburg als subfonds van Triodos SICAV II.

Klik hier voor het volledige persbericht, met ook de resultaten van de andere beleggingsfondsen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven