Verkoop van biologische wijnen groeit gestaag in Argentinië

Biologische wijnen hebben langzaam maar zeker hun plek ingenomen in Argentinië, waar het klimaat perfect is voor deze nichemarkt. Op de derde Fair of Organic Wines presenteerden 20 augustus 14 wijnhuizen hun wijnen. Deze wijnen zijn allemaal biologisch, holistisch en zonder gewasbeschermingsmiddelen geproduceerd. De hele dag hadden bewuste wijnliefhebbers de kans om verschillende biologische en biodynamische wijnen te proeven en vergelijken. Dit gebeurde in een setting vol met kunst het huiselijke museum Botica del Angel, in het district Congreso in Buenos Aires.

Pancho Barreiro, één van de organisatoren: "Dit is het enige evenement in Argentinië dat zich specifiek richt op biologische wijnen. Er is ook een kraampje over milieubewustzijn en duurzaamheid waar degenen die dat willen hun 'carbon footprint' kunnen meten."Terwijl de biologische wijnproductie in Argentinië groeit, vormen Argentijnse consumenten nog maar een klein segment. Veel van de merken worden exclusief geproduceerd voor de export. De aanwezigheid van deze merken bij het evenement zou echter kunnen aangeven dat hier verandering in gaat komen. De afgelopen editie trok 3 keer meer bezoekers aan dan het eerste evenement. Er wordt verwacht dat de editie van 2016 nóg meer biologische wijnexperts zal trekken, waarvoor het evenement verlengd zou moeten worden van 2 naar 3 dagen. 

Biologische wijnproductie omvat maar 2% van de totale wijnproductie in Argentinië, in totaal zijn er 60 telers. De meeste wijnhuizen komen uit Mendoza, de bekendste regio waar wijn wordt geproduceerd, en één uit Catamarca. Maar de sector kan groeien. Barreiro: "De temperaturen zijn goed voor de productie van biologische wijnen, omdat druivenplagen niet kunnen overleven. Ze sterven binnen een dag, wat het makkelijk maakt om op een natuurlijke manier biologische wijn te produceren."

"De laatste drie jaren heeft de export toegenomen, en dit jaar liggen de verwachtingen nog hoger." In 2014 zijn de biologische wijn exportcijfers met 59% toegenomen, net als in 2015. De verwachting voor 2016 ligt op een groei van 70%. De grootste markten zijn Azië, Europa en de VS. 

De gepresenteerde wijnen varieerden in prijs van 70 pesos (€4,18) tot 1000 pesos (€59,70). Eén van de wijnhuizen die meedeed was Erneste Catena Vineyards die is opgezet door de zoon van Nicolas Catena Zapata, eigenaar van het biologische merk Animal en biodynamische wijnen Siesta en Tika. Ook Bodega Domaine Bousquet, een marktleider van Franse origine was aanwezig. Hij exporteert naar rond de 40 landen. Bodega Chakana, die in 2012 is overgestapt naar biologische/biodynamische teelt, was ook aanwezig. 

Om het duurzame aspect van biologische wijnproductie te onderstrepen, hebben de organisatoren beloofd om 10% van de opbrengst van het evenement de doneren aan Green Spaces Foundation (Fundacion Espacios Verdes). Dit is een organisatie die zich inzet voor educatie over het milieu. 

Bron: Xinhua

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven