'Vakantieblog' Bavo van den Idsert (directeur Bionext)

"Overheid kan het verschil maken op essentiële punten"

Bionext-directeur Bavo van den Idsert schreef onlangs de onderstaande blog over zijn vakantie. Tijdens zijn vakantie volgde hij het nieuws over en rondom biologisch op de voet. In de blog gaat hij onder meer in op 'het suikernieuws', het pleidooi van twee Groningse hoogleraren om te stoppen met subsidies voor overproductie van gangbare landbouwproducten en het omschakelen naar biologische landbouw fors te stimuleren. Ook de verplichte gentech-etikettering in de VS komt aan bod. Bavo is er van overtuigd dat de overheid het verschil kan maken op essentiële punten, maar dat dit bewustzijn bijna verdwenen lijkt te zijn.

Goed vakantienieuws
Kamperen bij de biologische boer, boeken lezen, het nieuws volgen op de tablet, veel wandelen, zwemmen in zee, goede gesprekken en een glas wijn op z'n tijd, de vakantie was verrukkelijk. Tijd ook om wat teksten en nieuwsberichten op je in te laten werken.

Natuurlijk, het wereldnieuws is niet aan mij voorbij gegaan, maar daar op reageren… Net als Grünberg onlangs verwijs ik naar het betoog Van Walsum dat het beste wapen tegen terrorisme bestaat uit gelatenheid en een afkeer van haat.

Eindelijk heb ik Sapiens van Y.N. Harari helemaal uit kunnen lezen. In 450 pagina's levert hij een complete geschiedenis van de mensheid van jager-verzamelaars tot genetisch gemanipuleerde consumenten. In de laatste paar honderd jaar zijn wij, de massa, getransformeerd van spaarzame boeren die krom lagen voor de heersers tot brave consumenten die zich overeten om de winsten van de heersende elites te verdubbelen. 'De Amerikaanse bevolking geeft elk jaar meer geld uit aan diëten dan er nodig zou zijn om alle hongerigen in de rest van de wereld te voeden. Obesitas is een dubbele overwinning voor het consumentisme. In plaats van weinig te eten, wat zou leiden tot economisch krimp, eten de mensen te veel, en daarna gaan ze dieetproducten eten, waarmee ze dubbel bijdragen aan de economisch groei' (p 375). Een aanrader voor iedereen die zich druk maakt over het voeden van de wereldbevolking en vele andere menselijke vraagstukken.

Het suikernieuws was natuurlijk ook niet te missen deze zomer. In hetzelfde boek van Harari staat een mooie passage hoe met name de suikerrage in het Westen de slavenhandel heeft voortgebracht; en sinds een halve eeuw dus ook obesitas. Winst maakt blind en daarom blijft de voedingsindustrie ons voorlopig nog wel dik maken en blijft de politiek dit toestaan. Goed nieuws dat supermarkten iets gaan doen, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Ik blijf mijn hoop gevestigd houden op de biologische levensmiddelen producenten, die altijd al voorzichtig geweest zijn met toevoegingen en suiker.

En dan was er het pleidooi van twee Groningse hoogleraren om te stoppen met subsidies voor overproductie van gangbare landbouwproducten en het omschakelen naar biologische landbouw fors te stimuleren. Plus de verplichte gentech-etikettering in de VS van Obama, de second best optie als je gentech eenmaal hebt toegestaan. Laten we hopen dat de EU gentech in de kiem smoort.

Dat de overheid het verschil kan maken op essentiële punten, zoals het terugdringen van suikergebruik en het stimuleren van milieuvriendelijke productie die ook het klimaat ontziet, dat bewustzijn lijkt bijna verdwenen. Een simpel voorbeeld als het verbieden van het gratis plastic tasjes, ingevoerd door Sharon Dijksma, toont dat het loont. In de VK heeft dit tot een reductie van 80% aan plastic tasjes geleid. In Nederland wordt hetzelfde effect verwacht. Dat zou betekenen dat op de 3 gratis miljard tasjes in 2015 er 2,4 miljard tasjes bespaard worden in 2016. Na het reces even doorpakken, Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven