Nieuwe NSure test optimaliseert rustdoorbreking

BreakNSure Hayward test geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland

NSure heeft een nieuwe test aan haar aanbod toegevoegd: de BreakNSure test voor Hayward kiwi's. Deze test biedt een eenvoudige en betrouwbare oplossing voor een jaarlijks terugkerende vraag: Is mijn boomgaard klaar voor kunstmatige rustdoorbreking? Op basis van een paar druppels vloeistof uit de knoppen van een aantal kiwiplanten, geeft NSure hierop het antwoord.

In de fruitteelt worden middelen gebruikt om de knoprust kunstmatig te doorbreken. De behandeling heeft tot doel het aantal bloeiende knoppen te verhogen en de bloei te uniformeren. Het tijdstip waarop de behandeling wordt toegepast is van grote invloed op het uiteindelijke resultaat. Er zijn echter weinig hulpmiddelen beschikbaar voor het bepalen van dit optimale tijdstip.

Ook in de teelt van kiwi speelt dit probleem. Een optimale behandeling levert hier zo maar 10% meer bloemen (en dus vruchten) op dan een suboptimale behandeling. Op verzoek van en in nauwe samenwerking met Zespri International heeft NSure uit Wageningen een test ontwikkeld die inzicht geeft in het ontwikkelingsstadium van een boomgaard. Door de nauwe correlatie tussen de activiteit van een aantal speciaal geselecteerde kiwi-genen en het succes van de behandeling kan vervolgens worden bepaald dat de tijd voor een optimale behandeling is aangebroken of dat beter nog even gewacht kan worden.Door de samenwerking met Hill Laboratories uit Hamilton (NZ) is NSure in staat het testresultaat binnen 48 uur na aflevering van het monster bij het laboratorium, aan de andere kant van de wereld af te leveren.

Deze gebruiksvriendelijke test is momenteel beschikbaar voor het grootste, groene kiwiras 'Hayward'. Een test voor het ras 'Sungold' is in ontwikkeling en wordt naar verwachting volgend winterseizoen in Nieuw Zeeland geïntroduceerd.

Biologisch

Theo Aanhane, directeur van NSure BV vertelt desgevraagd waarom de nieuwe test ook geschikt is voor de biologische teelt:

'Deze test is zeker ook geschikt voor de biologische teelt. Tijdens de ontwikkeling is al gebleken dat de test ook gebruikt kan worden om de inzet van alternatieve middelen te optimaliseren. Buiten Europa en dus ook in Nieuw-Zeeland wordt vrijwel altijd waterstof cyanamide (handelsnaam Hi-Cane of Dormex) gebruikt voor het kunstmatig doorbreken van de knoprust. Deze stof is (zeer) toxisch voor mens en milieu en is in Europa verboden. De toepassing van deze stof staat echter ook buiten Europa ter discussie. Men is naarstig op zoek naar alternatieven. Die zijn er ook wel, maar worden door de praktijk als onbetrouwbaar ervaren. Alom wordt aangenomen dat het voor een optimaal resultaat van biologische middelen, nog belangrijker is dat het middel op het juiste moment wordt toegepast. Dit blijkt ook uit één van onze andere onderzoeken, dat specifiek gericht is op een test voor optimale timing van de toepassing van dit biologische middel. We weten dat op dit moment tenminste 1 producent van een alternatief voor Hi-Cane/Dormex de BreakNSure test in zijn trials gebruikt om het optimale moment van toepassing te bepalen.'

'De inzet van de BreakNSure test kan zeker bijdragen aan het verhogen van de betrouwbaarheid en effectiviteit en daarmee aan de acceptatie van biologische alternatieven voor het doorbreken van de knoprust.'

Voor meer informatie:
 
NSure BV
Binnenhaven 5
6709 PD Wageningen
0317 466666
info@nsure.nl
www.nsure.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.