De Limousinkoeien van biologische boerderij de Hooge Stoep hebben volop de ruimte. Op het moment van het interview met 'De krant van Midden Drenthe' stonden alle 150 runderen die het biologisch vleesveebedrijf telt buiten in één van de vele weilanden in natuurgebied de Geeserstroom. Boer Jan Klijnjan runt sinds 1990 de biologische boerderij samen met zijn vrouw Henriëtte Sabel. In het artikel vertellen ze onder meer dat de dieren gek zijn op Keltisch zeezout. Bijzonder is ook dat er geen kalveren naar de slacht gaan, dieren nooit alleen naar de slager worden gebracht en dat jonge stieren worden gecastreerd en als os worden opgefokt. "Om stieren af te mesten is het voedsel uit het natuurgebied te arm. Bovendien is er te weinig grond direct om het huis om stieren op te laten lopen. Daarom castreren we ze en mogen ze als os door het leven. Limousinstieren zijn sowieso goedaardig, maar als os worden het echte goedzakken en kunnen makkelijk tussen de koeien en de pinken lopen", aldus Henriëtte.
Het vlees wordt verkocht aan particulieren, een biologische groothandel en aan restaurant de Voscheheugte. "Sinds de start van ons bedrijf verkopen we het vlees van onze dieren rechtstreeks aan de consument. Tot 2001 voornamelijk in vers vleespakketten, ná de start van de Boerderijwinkel in 2001 ook in kleine gezinsporties verpakt. Een tijd stond op de verpakking ook de naam vermeld van het dier. Dat was toch best confronterend voor veel mensen en de slagers keken altijd wat vreemd naar onze bijzondere koeiennamen, denk aan planten-, bomen- en vogeltjesnamen. Nu staan er alleen nummers op, maar ik weet altijd precies om welk dier het gaat. Wij dragen verantwoording voor onze koeien; van de geboorte tot na hun dood."
Klik hier voor het gehele artikel in De krant van Midden-Drenthe.
Auteur: Leonora de Vries, redacteur Hoogeveensche Courant
Bron: De krant van Midden-Drenthe
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- "Minder produceren en een beter inkomen, welke boer wil dat nu niet?"
- "Leg biologische producten bij elkaar voor 60% meer omzet"
- Renaat Devreese: "Als mijn weiland beschermd gebied wordt, valt alles in duigen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
De Hooge Stoep fokt zelfs ossen op
"Naam van het dier op vleesverpakking toch best confronterend"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-29 Odin zet vol in op hanenvlees
- 2022-06-28 Past het dier nog op ons bord?
- 2022-06-23 Brede belangstelling voor open dag Exterkate Biologische Varkenshouderij
- 2022-06-16 Iedereen aan de krekels en meelwormen
- 2022-06-14 Biologische boeren met Jersey koeien gezocht
- 2022-06-13 Vlaamse minister op bezoek bij BioVar.be
- 2022-06-13 De Groene Weg viert haar 40-jarig jubileum
- 2022-06-03 Natuurlijk gedrag stimuleren in alternatieve huisvesting bevordert welzijn varkens
- 2022-06-03 Biologische salami en gekookte en gerookte ham gepresenteerd tijdens PLMA
- 2022-05-30 Uitbraak Afrikaanse Varkenspest bij biologisch varkensbedrijf in Baden-Württemberg
- 2022-05-25 Nieuwe webshop heeft biologisch vlees in de kuib
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in