Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Plannen om uitgeputte teeltgrond te herstellen met bio-landbouw

Univé gestopt met omstreden initiatief Grondsparen/Grondkopen

Univé communiceerde eerder deze week over het nieuwe initiatief Univé Grondkopen, waarmee ze teeltgrond wilden gaan herstellen via biologische landbouw. De plannen zorgden echter voor veel onvrede bij de agrarische klanten, zo werd Univé verweten dat de agrarische sector te 'beschuldigen' van het uitputten van landbouwgrond. Daarop heeft Univé besloten om de stekker uit het project te trekken.

Dit publiceerde Univé op de eigen website over de plannen:

Veel niet-biologische teeltgrond wordt bespoten met kunstmest en gewasbeschermers. Als gevolg daarvan raakt een deel van deze grond op den duur uitgeput. In reactie daarop komt Univé met het initiatief Univé Grondkopen, waarin de verzekeraar zulke uitgeputte teeltgrond weer vitaal wil maken. Hoe precies? Door certificaten te verkopen waarin klanten uitgeputte landbouwgrond kunnen kopen.

Coöperatie Grondkopen herstelt de grond via biologische landbouw. Na 6 jaar is deze weer volledig hersteld en vruchtbaar. Na deze periode kan de grond tegen de dagprijs worden terugverkocht aan de coöperatie. Het verwachte rendement daarbij is 2 procent per jaar. Wel plaatst het bedrijf een disclaimer dat het risico van waardestijging of -vermindering geheel bij de houder van het certificaat ligt.

En inmiddels is op de website van Univé het volgende statement geplaatst:

Gestopt met 'live onderzoek' Grondsparen/Grondkopen
Univé stopt het onderzoek naar Grondsparen/Grondkopen. We hebben gemerkt dat dit onderzoek bij onze trouwe klantenkring, met name in de agrarische sector, tot veel onrust en onbegrip heeft geleid. Het is daarbij uiteraard nooit onze bedoeling geweest om met de inhoud van de webpagina's de agrarische sector te 'beschuldigden' van het uitputten van landbouwgrond. Wij weten uit onze jarenlange relatie met vele agrariërs dat die met hart en ziel werken aan het in stand houden van een gezonde grond en leefomgeving.

Nog geen concreet product

Univé Grondsparen/Univé Grondkopen was een idee en nog geen concreet product. Het was een idee vanuit ons Innovatieteam dat we in een korte periode in augustus, aan een beperkte groep klanten en potentiële klanten hebben voorgelegd. We hebben dat gedaan door 'live onderzoek'. Dat wil zeggen dat we een paar webpagina's live hebben gezet, en hebben onderzocht of en zo ja hoe vaak hierop geklikt werd. Als een bezoeker erop klikte kwam de mededeling dat dit product nog niet verkocht wordt. Het 'live onderzoek' is ook om de reacties te peilen. De reacties die wij hebben ontvangen over Grondsparen/Grondkopen hebben ons doen besluiten om eerder te stoppen met het onderzoek.

Univé geen expert

Uiteraard is Univé geen expert op het gebied van landbouwgrond. Of het al dan niet 'gezond' zijn van grond. Voor de inhoudelijke kant rondom Grondsparen/Grondkopen hebben we samengewerkt met een start-up Explore (Pool Worldwide) en Stichting Grondbeheer. Innoveren is leren en proberen. Wij hebben moeten concluderen dat wij ons huiswerk niet goed hebben gedaan. Onbedoeld wekten de webpagina’s over Grondsparen/Grondkopen de indruk dat Univé stelling nam in een debat over kwaliteit van landbouwgrond. Dit was en is absoluut niet onze intentie.

Innovatieteam

Univé kent sinds begin 2016 een Innovatieteam. Doel van het team is op zoek te gaan naar vernieuwende producten en diensten waarmee wij voor onze leden, en potentiële leden toegevoegde waarde kunnen bieden. Onderdeel van de werkwijze van het Innovatieteam is op allerlei manieren in gesprek te gaan met klanten en potentiële klanten om ideeën voor nieuwe producten te testen.

Excuses

Het is nooit onze bedoeling geweest om de agrarische sector op wat voor manier dan ook te kwetsen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan.

Voor meer informatie: www.unive.nl
Publicatiedatum: