Natuurlijke grondstoffen voor dit jaar al opgebruikt

Earth Overshoot Day weer 5 dagen eerder

Het was gisteren, op 8 augustus 2016, Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we de natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren in ruim zeven maanden hebben verbruikt, en de rest van het jaar op 'krediet' van onze planeet leven.

Dat meldt het Global Footprint Network (GFN), dat onderzoek doet naar de menselijke invloeden op onze planeet. Vergelijk het met het te snel uitgeven van je salaris: op 8 augustus heb je meer geld uitgegeven dan je eigenlijk in het hele kalenderjaar mag doen. In het geval van Earth Overshoot Day gaat het echter om de biocapaciteit van de aarde. Men kijkt in hoeverre de wereldbevolking behoefte heeft aan voedsel, akkerland en bosbouw en gaat vervolgens na hoeveel van deze gebruikte hulpbronnen de planeet jaarlijks kan aanvullen.

Van 1 oktober in 2000, tot 19, 13 en 8 augustus in respectievelijk 2014, 2015 en 2016: Earth Overshoot Day valt alsmaar vroeger, en in vergelijking met vorig jaar dus opnieuw vijf dagen eerder. En dat is zorgelijk, want idealiter vindt de dag pas plaats op 31 december. Om het jaar vol te maken moeten we 'de reserves' van de aarde aanspreken.

Biocapaciteit

Om te bepalen wanneer Earth Overshoot Day is bereikt, wordt gekeken naar het gemiddelde verbruik van de biocapaciteit op aarde. Veel Westerse landen, zoals Nederland en België overschrijden deze capaciteit al ver voor het einde van het jaar. En Singapore zelfs al op 2 januari! Onder meer Canada, Australië en de Scandinavische landen kunnen echter bouwen op een hoge biocapaciteit. In deze landen is er sprake van een ecologisch overschot.

Ecologische voetafdruk

Gemiddeld gezien gaat het echter de verkeerde kant op, want in veel andere landen – waaronder Nederland en België – is er sprake van een ecologisch tekort. De ecologisch voetafdruk van de populatie van het land overschrijft de biocapaciteit die in die natie aanwezig is. Door goederen en diensten te importeren wordt dit tekort opgevangen. Afgaande op de huidige wereldbevolking zou iedere persoon op aarde bij een eerlijke verdeling momenteel 1,8 mondiale hectare (productieve grond) ter beschikking hebben. We zitten nu echter al op 2,7 mondiale hectare per persoon en volgens het meest recente uitgebracht Living Planet Report door het Wereld Natuur Fonds in 2014, is de ecologisch voetafdruk van de gemiddelde Nederlander maar liefst 6,3 mondiale hectare per persoon. Simpel gezegd; er zijn 3,6 aardbollen nodig als iedereen zou leven als de gemiddelde Nederlander. De ecologische voetafdruk van de Belg was in 2014 zelfs 7,5 mondiale hectare per persoon.

Voor meer informatie: www.overshootday.org

Bron: National Geographic

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.