"Je moet er vooral je eigen weg in vinden"

Nieuwe biologische varkenshouderij in Putten

Jannie Bos runt sinds halverwege juli een biologische varkenshouderij met 180 mestvarkens aan de Nijkerkerstraat 34 in Putten (Gelderland). In het verleden heeft ze al eens een varkenshouderij gerund, samen met haar man Evert. Jannie kreeg weer meer tijd, omdat de kinderen steeds meer hun eigen gang gingen. Daarom besloot ze een kleinschalige biologische varkenshouderij te beginnen. Ze geeft in De Puttenaer aan dat het volgens haar belangrijk is om je te specialiseren en te zoeken naar een vorm van het houden van varkens die rendabel is. "De stal moet zich immers terugverdienen."

Jannie erkent dat het een omslag was om biologisch te gaan boeren. "In het begin is het zoeken wat wel en niet mag en ik heb veel navraag gedaan bij andere varkenshouders. Je moet er vooral je eigen weg in vinden." Ze vertelt dat de dieren veel buiten zijn. "De dieren zouden op het stro kunnen liggen, maar ze liggen eigenlijk altijd buiten, dat vinden ze heerlijk. Ik vind het eigenlijk werken op de manier zoals er vroeger met varkens werd omgegaan."

Volgens Jannie zijn de dieren opmerkelijk actiever dan de varkens die ze vroeger hadden. "Om te voorkomen dat ze elkaar gaan bijten moet je ze ook blijven entertainen. Het is heel belangrijk om te kijken naar hun gedrag." Ze vindt het heel leuk om biologisch te boeren, maar wil tegelijkertijd ook aangeven dat in de reguliere varkenshouderij het dierenwelzijn eveneens voorop staat. "In de reguliere sector zijn boeren ook hard aan het vechten om het hoofd boven water te houden. Ze doen hun best en willen het beste in hun dieren naar boven halen. Ik zie de andere boeren dan ook als collega's, we hebben elkaar hard nodig in deze sector." In de toekomst hoopt Jannie wat meer te gaan doen op het gebied van educatie.

Klik hier voor het complete artikel uit De Puttenaer.

Bron: De Puttenaer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven